Myanmar'da hapis cezası alan aktivistler

Myanmar'da hapis cezası alan aktivistler

HRW, aktivistlerin serbest bırakılmasını istedi

YANGON (AA) - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Myanmar hükümetine yasa dışı örgütle bağlantıları olduğu gerekçesiyle cuma günü iki yıl hapse mahkum edilen iki aktivistin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Merkezi New York'ta bulunan örgütün Asya'dan sorumlu Direktörü Brad Adams, devlet başkanlığı danışmanı ve Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) lideri Aung San Suu Çii'den iki aktivistin ülkede serbest bırakılan siyasi mahkumlarla salıverilmesini istedi.

Adams, ülkede yıllardır devam eden hükümeti ve orduyu barışçıl yollarla eleştirenlerin hapsedilme kısır döngüsünün kırılması adına yeni kurulan hükümetin temel özgürlükleri bastırmak için kullanılan yasaları sistemli olarak gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Adams, polis anayasa değişikliğiyle sivil kontrol altına alınmadığı sürece siyasi mahkumiyet riskinin devam edeceğini belirtti.

Ülkenin en büyük ikinci kenti Mandalay'daki mahkeme cuma günü Myanmar yasaları çerçevesinde kara listeye alınan bir örgütle bağlantıda oldukları gerekçesiyle 28 yaşındaki Zaw Zaw Latt ve 34 yaşındaki Pyint Phyu Latt'ı iki yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Müslüman aktivistlerin Avukatı Thein Than Oo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müvekkillerine yasa ihlali için değil inançları nedeniyle verilen cezanın kabul edilemez olduğunu söylemişti.

Thein Than Oo, "Eğer bir mahkeme isyancıların kontrolündeki bir bölgeyi ziyaret etmeyi suç sayıyorsa başka insanlara da, hatta kara listeye alınmış gruplarla sık sık bir araya gelen eski Devlet Başkanı Thein Sein'e bile hapis cezası verilecektir." demişti.

Suu Çii'nin, yeni hükümetin ülkede tutuklu bulunan bütün siyasi mahkumların serbest bırakılması için çalıştığını açıklamasının ardından Myanmar Enformasyon Bakanlığı şimdiye kadar 138 siyasi suçlu, aktivist ve öğrencinin koşulsuz serbest bırakıldığını belirtmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :