Myanmar parlamentosu yeni hükümet için 18 bakan adayını onayladı

Myanmar parlamentosu yeni hükümet için 18 bakan adayını onayladı

YANGON (AA) - Myanmar'da 1 Nisan'da iktidarı devralması beklenen yeni hükümette görev alacak 18 bakan adayı onaylandı.Parlamento Sözcüsü Mann Win Khaing...

YANGON (AA) - Myanmar'da 1 Nisan'da iktidarı devralması beklenen yeni hükümette görev alacak 18 bakan adayı onaylandı.

Parlamento Sözcüsü Mann Win Khaing Than, Devlet Başkanı U Htin Kyaw'ın 21 bakanlık için önerdiği 18 ismin onaylandığını açıkladı. Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) lideri Aung San Suu Çii'nin de arasında bulunduğu isimlerin hangi bakanlığa atanacaklarının daha sonra netleşeceği belirtildi.

Onaylanan bakanlar arasında üç isim dikkati çekiyor. Planlama ve Finans Bakanlığına aday gösterilen Kyaw Win ve Ticaret Bakanı olması beklenen Thant Myint'in ABD'deki üniversitelerden aldıkları lisansüstü ve doktora diplomalarının şüpheli olduğu iddia ediliyor. Din İşleri ve Kültür Bakanı olması planlanan Thura Aung Ko ise Chin insan hakları grubu tarafından 2008'deki anayasa referandumu kampanyası esnasında Chin eyaletinde bir kadına tecavüz etmekle suçlanıyor.

NLD, 7 Kasım 2015 seçimlerini, oyların yüzde 80'ini alarak kazanmıştı. NLD lideri Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Çii'nin çocukluk arkadaşı U Htin, parlamentoda yapılan seçimde 652 oyun 360'ını alarak devlet başkanı olmaya hak kazanmıştı.

Ülkede 50 yıllık askeri yönetimin ardından seçilen ilk sivil Devlet Başkanı U Htin, kabinede 36 olan bakan sayısının tasarruf amacıyla 21'e indirileceğini söylemiş, parlamentodaki oylamada bakan sayısının azaltılması 3'e karşı 611 oyla kabul edilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :