Musul'un kurtarılması operasyonuna doğru

Musul'un kurtarılması operasyonuna doğru

IKBY Başkanı Barzani, Iraklı Sünni lider Nuceyfi ve CENTCOM Komutanı General Austin ile terör örgütü DAEŞ'in elindeki Musul'un kurtarılması operasyonunu görüştü

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile Iraklı Sünni lider ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi bir araya geldi.

Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada, iki liderin Erbil'in Selahaddin ilçesinde bulunan Başkanlık Resmi Konutu'nda bir araya geldikleri ve terör örgütü DAEŞ'in elindeki Musul kentinin kurtarılması operasyonunu ele aldıkları bildirildi.

Görüşmede bölgedeki gelişmeler, Irak'taki ekonomik kriz ve terör örgütü DAEŞ'e karşı mücadelenin de değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada iki liderin de Musul'un kurtarılmasından sonra etnik ve dini unsurların birlikte yaşam kültürünün korunması gerektiği yönünde hemfikir oldukları kaydedildi.

Öte yandan Barzani, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Lloyd Austin ve Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones ile bir araya geldi. Görüşmede Musul operasyonuna ilişkin son hazırlıkların ele alındığı ve kentin terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılmasından sonraki durumunun değerlendirildiği ifade edildi.

Açıklamada konuşmasına yer verilen Austin, Peşmerge güçlerinin DAEŞ'e karşı yürüttüğü mücadeleye değinerek, "Peşmerge güçlerinin Şengal'i kurtarması stratejik önemdedir. Bu darbe DAEŞ'i Irak ve Suriye'de oldukça zayıflattı. Örgütün hareket alanını daralttı" ifadelerini kullandı.

Peşmerge güçlerine uluslararası yardımların ulaştırılması için ciddi çabaların yürütüldüğüne dikkati çeken Austin, şöyle konuştu:

"Kürdistan bölgesine ekonomik ve askeri açıdan yardım çalışmalarımız sürüyor. Çünkü Kürdistan bölgesi ile genel olarak bölge hassas ve tarihi bir süreçten geçiyor."

Barzani de çabalarından dolayı Austin'e teşekkür ederek, IKBY'nin yaşadığı ekonomik krize değindi ve Peşmerge güçlerinin terörle mücadeleye devam edeceğini bildirdi.

Irak eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Muttehidun koalisyonu lideri Usame en-Nuceyfi' daha önce AA'ya yaptığı açıklamada, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin Musul operasyonunda yer almasını istemediklerini ifade ederek, "Onların katılımı mezhep sorununu daha da derinleştirir, terörle mücadele süresini uzatır ve zorlaştırır. Terörü söküp atmak birinci derecede Musulluların gücüyle olmalı" demişti.

Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin, Tikrit'i kurtarma operasyonu sonrası kentteki Sünnilere ait evlerde yağma eylemlerine girişmesi ve kurtarılan bölgelere Sünni sığınmacıların geri dönmesini engellediği için Ramadi operasyonuna katılmasına izin verilmemişti.

Öte yandan, Başbakan Haydar el-İbadi ise İran'a yakınlığıyla bilinen ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşım ve eylemlere sahip bu milis grubun muhtemel Musul'u kurtarma operasyonuna katılacağını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler