"Mülteci Olmanın Genç Hali" konferansı

"Mülteci Olmanın Genç Hali" konferansı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan:- "Tahminlere göre Suriyeli nüfusun geri dönmesi en az 12 yılı alacak. Yani yeni doğmuş çocuklar 12 yıl sonra karşımıza genç olarak çıkacak. Türkiye bunları da düşün

İSTANBUL (AA) - İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Erdoğan, Türkiye'deki Suriyelilerin geri dönüşünün 12 yılı bulabileceğini ifade ederek, "Yani yeni doğmuş çocuklar 12 yıl sonra karşımıza genç olarak çıkacak. Türkiye bunları da düşünmek zorunda." dedi.

BM Nüfus Fonu (UNFPA) ve Toplum Gönüllüleri (TOG) iş birliği ile düzenlenen "Mülteci Olmanın Genç Hali" başlıklı konferansta konuşan Erdoğan, Türkiye'nin 3 milyona yakın Suriyeli sığınmacıya insani koşullarda yaşam şartları sağlamaya çalıştığını anlattı.

''Ne kadar zor bir işle uğraştığımızın farkındasınızdır herhalde. 3 milyona yakın nüfusa insani yaşam standartlarını sağlamakla mükellefiz. Bu çok kolay bir şey değil. Sadece bir ulus devletin, sadece bir milletin yapabileceği bir şey değil.'' diyen Erdoğan, 11-24 yaş arası 1 milyon Suriyeliye eğitim sağlanmaya çalışıldığını dile getirdi.

Emre Erdoğan, şunları söyledi:

''Tahminlere göre Suriyeli nüfusun geri dönmesi en az 12 yılı alacak. Yani yeni doğmuş çocuklar 12 yıl sonra karşımıza genç olarak çıkacak. Türkiye bunları da düşünmek zorunda. Onları da kapsayacak politikalar geliştirmek zorundayız. Rakamları gördüğümüzde bu olayın sadece insani yardımla çözülmeyeceğini çok kolay anlayabiliriz, kalıcı çözümler üretmek zorundayız. 11-24 yaş arası 1 milyon gençten söz ediyoruz. Bazı Avrupa ülkelerinin nüfusundan daha fazla."

UNFPA İnsani Yardım Gençlik Yöneticisi Leana İslam da farklı ülkelere dağılmış Suriyeli mülteci kadınların ve genç kızların sık sık cinsel istismara uğradığını anlattı.

Leana İslam, ''Özellikle yetişkin kızlar cinsel istismara ve tecavüze maruz kalabiliyorlar, istenmeyen hamilelikler yaşayabiliyorlar ya da istemedikleri evliliklere zorlanabiliyorlar. BM Nüfus Fonu olarak bu mülteci gençlere ve ailelerine eğitimler veriyor, travmaları atlatmalarını sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Koruma Yöneticisi Irina Isomova ise gençleri yerleştikleri ülkeye entegre etmenin, potansiyel becerilerini kullanabilecekleri alanlar oluşturmanın en önemli sorun ve önceliklerinden olduğunu belirterek, sözlerini, "Bunu sağlamak için birtakım çalışmalar yapıyoruz ve bu çalışmaların oranını daha da yükselteceğiz.'' diye tamamladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :