MSKÜ'de akademik yıl açılış töreni

MSKÜ'de akademik yıl açılış töreni

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:- "Girişimci sayısında Türkiye ile Japonya'yı mukayese ettiğimizde nüfusla da oranladığımız zaman Japonya'nın tam 4 misli gerisindeyiz. Eğer bir Japonya olmak istiyorsak 1,5 milyon olan girişimci sayımızı 6 milyona çıkarmak zor

MUĞLA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Girişimci sayısı bakımından Türkiye ile Japonya'yı mukayese ettiğimizde nüfusla da oranladığımız zaman Japonya'nın tam 4 misli gerisindeyiz. Eğer bir Japonya olmak istiyorsak 1,5 milyon olan girişimci sayımızı 6 milyona çıkarmak zorundayız" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde (MSKÜ) 2015-2016 akademik yılı açılış töreni düzenlendi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törende "Neden Girişimcilik?" konulu ilk dersi verdi.

Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Eğer genç nüfusumuzu iyi eğitebilir iyi yönlendirebilirsek Türkiye'nin zenginliğine sahip olmuş oluruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin doğal kaynaklarının sınırlı olduğunu ve çok büyük zenginliklere sahip olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, buna rağmen ülkenin dünyanın ilk 20 büyük ekonomisinin içinde yer aldığını söyledi.

Türkiye'de her yıl 1 milyon gencin istihdam edildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, gençlere iş bulabilmenin tek yolunun yeni müteşebbisler ortaya çıkarmak olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de 1,5 milyon müteşebbis bulunduğunu ve bunların yanlarında 15 milyon kişinin çalıştığını anlatan Hisarcıklıoğlu, her iş yerinin, ortalama 10 kişiye iş ve aş demek olduğunu ifade etti.

İş adamları ve müteşebbisler olmadığı zaman, her yıl 1 milyon kişiye iş bulunamayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Eğer önümüzdeki dönemin kazananları içerisinde olmak istiyorsak, mutsuz insanlar değil, mutlu insanların olduğu bir ülkede yaşamak istiyorsak, müteşebbis ve girişimci sayımızı artırmak mecburiyetindeyiz. Aynı zamanda zengin olmak için de bunu yapmak zorundayız. Sadece işsizliğin çözümü değil zenginliğin yolu da buradan geçiyor. Girişimci sayısında Türkiye ile Japonya'yı mukayese ettiğimizde nüfusla da oranladığımız zaman Japonya'nın tam 4 misli gerisindeyiz. Eğer bir Japonya olmak istiyorsak 1,5 milyon olan girişimci sayımızı 6 milyona çıkarmak zorundayız. Türkiye'nin istihdam ithal etmesini, işsizlik meselesinin bitmesini istiyorsak muhakkak girişimci sayısını artırmak mecburiyetindeyiz. Olmazsa olmazımız bu. Toplumumuzda herkes zengin olmak istiyor bunun yolu da girişimcilikten geçiyor."

- "Devir 'icat çıkarma' devri"

Hayaller ve hayale dönüşen eylemlerin dünyanın en büyük girişimcileri ve zenginlerini ortaya çıkardığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin doğuştan gelen bir yetenek olmadığını kaydetti.

Gençlere hayal kurmaktan vazgeçmemelerini öneren Hisarcıklıoğlu, "Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız hayal kuracaksınız, o hayaller içinde hedef seçeceksiniz o hedef doğrultusunda çalışacaksınız" şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, eskiden yaşlıların çocuklarına "İcat çıkarma" dediklerini de hatırlatarak, şunları söyledi:

"Ama artık devir icat çıkarma devri. Onun için gençlerimizin önünün açılması için icat çıkarılması için teşviklere ihtiyacımız var. Burada kafaların özgür ve hür olması lazım ki hepsinden bir icat çıksın. Kesinlikle 'Eski köye yeni adet getirme' atasözüne de kapılmamamız lazım. Artık tam tersine devir 'Eski köye yeni adet getirme' devri. Çünkü kazanabilmenin yolu artık oradan geçiyor. Benim ricam eski köye yeni adet getirin. Artık üniversite öğrenmeyi öğretme yeridir. Bilgiye artık en çok, en hızlı kim ulaşıyorsa yarışta o önde."

MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar da üniversitede öğrenci sayısının 40 bin 605'e ulaştığını bildirdi. MSKÜ'nün, 18 fakülte, 4 enstitü, 12 meslek yüksekokulu ve 40 araştırma merkeziyle bilim ve eğitim alanında dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini anlatan Harmandar, ulusal ve uluslararası ölçekte araştırma projeleri yürüttüklerini dile getirdi.

Harmandar, akademik birim ve program olarak rektörlük dönemin yüzde 83 artış sağlandığını belirtti.

Dersin ardından Hisarcıklıoğlu'na, Muğla Valisi Amir Çiçek ve Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar tarafından "Fahri doktora" unvanı verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı