Mısırlılar "ucuz ekmek uygulaması"ndaki kısıtlamayı protesto etti

Mısırlılar "ucuz ekmek uygulaması"ndaki kısıtlamayı protesto etti

Tedarik ve İç Ticaret Bakanlığının fırınlara dağıtılan un miktarını kısıtlaması, vatandaşlara akıllı kart bulundurma ve en fazla 5 ekmek alabilme şartı getirmesine karşı bazı kentlerde gösteriler yapıldı- Göstericiler, İskenderiye'nin kuzeyinde bazı ofisl

KAHİRE (AA) - Mısır hükümetinin yoksul kesime yönelik ucuz ekmek uygulamasında kısıtlamaya gitme kararı birçok kentte protesto edildi.

İskenderiye, Kefr Eş-Şeyh, Asyut, Feyyum, Minye ve Dekahliye gibi illerde, sübvanse edilen ekmek uygulamasında kısıtlamaya gidilmesini protesto etmek için gerçekleştirilen gösterilere yüzlerce kişi katıldı.

Göstericiler, İskenderiye'nin kuzeyinde bazı ofislerin camlarını kırdı, doğudaki eylemlerde ise tramvay yolu kapatıldı.

Güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için havaya ateş açarak iki kişiyi gözaltına aldı.

Kefr Eş-Şeyh kentinde sık sık "Ekmek istiyoruz" gibi sloganlar atan göstericiler, El-Ceyş Caddesi'nde yolu keserek araçların geçişine izin vermedi.

- "Fırıncılar kazanç sağlamak için 'usulsüzlük' yapıyor"

Mısır Tedarik ve İç Ticaret Bakanı Ali Musaylihi, gösterilere ilişkin basın açıklamasında, devlet destekli ekmek sistemindeki değişiklik kararını savundu.

Fırınların kart payının azaltılması kararından vazgeçilmeyeceğini belirten Musaylihi, bazı fırıncıları kazanç sağlamak için "usulsüzlük" yapmakla suçladı.

Musaylihi, fırıncıların kart paylarını düşürerek yanlış bir uygulamayı düzelttiklerini iddia etti.

"Fırınların halka dağıtmadığı ekmeğin karşılığını devletten almalarının önüne geçmek için bu kararın alındığını" vurgulayan Musaylihi, kişilere günde dağıtılan ekmek sayısının 5 olarak kalacağını, bu konuda herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini aktardı.

Bakan Musaylihi, yeni düzenlemeler kapsamında bir hafta içinde kağıt belgelerin akıllı kartlarla değiştirileceğini sözlerine ekledi.

- "Akıllı kart" fırıncılarla halkı karşı karşıya getirdi

Tedarik ve İç Ticaret Bakanlığı, geçen hafta fırın sahiplerinin yolsuzluklarını azaltmak adına, fırınlara dağıtılan un miktarına bazı kısıtlamalar, vatandaşlara akıllı kart bulundurma ve en fazla 5 ekmek alabilme şartı getirmişti.

Bakanlığın kararıyla akıllı kartı bulunmayan fırıncılara verilen un miktarında da günlük bin 500 ekmek yerine 500 ekmek üretim yapabilecek şekilde kısıtlamaya gidilmişti.

Fırın sahiplerinin akıllı kart taşımayanlara verecekleri ekmek miktarını azaltacaklarını duyurması, fırıncılarla halk arasında tartışmalara neden oluyor.

Ülkede kart sahiplerine 5 yerine 3 ekmek dağıtılacağı yönündeki söylentiler de halkın tepkisini artırıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :