Mısır'da cezaevlerindeki ihlaller

Mısır'da cezaevlerindeki ihlaller

Akrep Tutukluları Aileleri ile Dayanışma Derneği: - "Mısırlı yetkililer cezaevleri yasalarını ihlal ederek hiç bir sebep belirtmeksizin tutukluların ailelerine ziyaret izni vermedi"

KAHİRE (AA) - Mısır'da Akrep Tutukluları Aileleri ile Dayanışma Derneği, yetkilileri tutuklu ailelerine ziyaret izni vermemekle suçladı.

Dernek'ten yapılan yazılı açıklamada, "Mısırlı yetkililer cezaevleri yasalarını ihlal ederek hiç bir sebep belirtmeksizin 15 tutuklu ailesine ziyaret izni vermedi. Söz konusu yetkililer aynı zamanda ziyaret için bekleme alanında olan aileleri de kovarak tutuklu akrabaları için getirilen yiyecek, giyecek ve ilaçları da ulaştırmayı reddetti." ifadeleri kullanıldı.

Ziyaretine izin verilmeyenler arasında İhvan liderlerinden Hayrat eş-Şatır, Eski Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Ahmed Abdulati, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Sözcüsü Murad Ali, Eski Gençlik Bakanı Üsame Yasin, Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ahmed İsam el-Haddad, HAP Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Uryan, Mursi'nin danışmanlarından Eymen Hudhud gibi önemli isimlerin olduğu belirtilen açıklamada, idam ve ömür boyu hapse mahkum olanların da olduğu kaydedildi.

- Tutukluların tedavisinin engellenmesi

2015 Kasım ayında, İhvan yetkililerinden Ebu Bekir el-Kadi ve Ayn Şems Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Tarık el-Gandur tutuklu bulundukları hapishanelerde hayatını kaybederken, İhvan'ın Dekahliye il yöneticilerinden Safvet Halil (57) ise hapishanede yakalandığı kanser hastalığı sebebiyle 27 Eylül 2013'te hayatını kaybetmişti.

HAP yönetim kurulu üyesi Ferid İsmail (58), tutuklu bulunduğu Akreb Cezaevi'nde şeker ve Hepatit C hastalıklarının ilerlemesine rağmen tedavisinin engellenmesi sonucu beyin felci geçirdikten sonra geçen mayıs ayında hayatını kaybetmişti.

Ülkedeki 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından, aralarında siyasiler, öğrenciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşu yetkililerinin de bulunduğu binlerce darbe karşıtının tutuklandığı Mısır'da, merkezi Cenevre'de olan El-Kerame İnsan Hakları Derneği'nin istatistiklerine göre, Haziran 2013 ile Ağustos 2015 tarihleri arasında, ihmal ve tedaviden yoksun bırakılmaları nedeniyle cezaevlerinde 266 kişi yaşamını yitirdi.

Akreb Cezaevi, "rejim karşıtı muhalif tutuklulara" tahsis edilmesi için 1993 yılında devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde kuruldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :