Mısır-Sudan ilişkileri

Mısır-Sudan ilişkileri

Mısır Dışişleri Bakanlığı:- "Mısır, bir gün bile Sudan devletinin istikrarını sarsacak ya da halkına zarar verecek hiçbir müdahalede bulunmadı ve bulunmayacak"

KAHİRE (AA) - Mısır Dışişleri Bakanlığınca, ülkenin, Sudan'ın istikrarını sarsacak ya da halkına zarar verecek hiçbir müdahalede bulunmadığı ve bulunmayacağı belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Mısır'ın, Sudan'ın batısındaki Darfur bölgesindeki isyancı güçlere destek verdiğine ilişkin haberlere işaret edilerek, Mısır'ın dış politikasının, uluslararası hukuka saygı, iyi komşuluk ve diğerlerine karşı saldırmazlık ilkeleri üzerine tesis edildiği bildirildi.

Mısır ile Sudan'ın ilişkilerinin "kardeşçe" olduğu vurgulanan açıklamada, "Mısır, Sudan'ın kendi toprakları üzerindeki egemenliğine saygı duyuyor. Mısır, bir gün bile Sudan devletinin istikrarını sarsacak ya da halkına zarar verecek hiçbir müdahalede bulunmadı ve bulunmayacak." ifadesi kullanıldı.

Mısır'ın, Sudan'ın birliğinin temel destekçisi olduğunun herkes tarafından bilindiği, Kahire yönetiminin, bağımsızlıktan önce Güney Sudan halkı için cazip bir seçenek olan birlik seçeneğinin gerçekleşmesi için çok çaba sarf ettiği aktarıldı.

Mısır'ın, Sudan hükümeti ile Darfur'daki isyancı hareketler arasındaki tüm barış görüşmelerine katıldığı, Darfur'daki barış güçleri arasında Mısır'a ait bazı birliklerin de yer aldığı ifade edilerek, bu tür suçlamalardan dolayı üzüntü duyulduğu belirtildi.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Darfur bölgesinde orduya karşı savaşan isyancıların Mısır'a ait zırhlı araç ve ekipman kullandığını açıklamıştı.

Sudan Devlet Başkanının Darfur bölgesindeki diplomatik iletişim ve müzakereden sorumlu temsilcisi Eymen Hasan Ömer de Darfur'da geçen cumartesi saldırı düzenleyen isyancı güçlerin Mısır'a ait zırhlı araç ve savaş ekipmanı kullandığını, Kahire yönetiminin, Libya'daki müttefiki emekli General Halife Hafter ve Güney Sudan'a silah desteği verdiğini iddia etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :