Meyra Maden Şirketi'nin Çinko-Kurşun-Bakır Tesisi ve Atık Barajı Projesi İptal Edildi

Meyra Maden Şirketi'nin Çinko-Kurşun-Bakır Tesisi ve Atık Barajı Projesi İptal Edildi

Bursa 1. İdare Mahkemesi, Delta Star Enerji ve Madencilik bünyesindeki Meyra Maden şirketinin 2019'da almış olduğu "ÇED Olumlu" kararını iptal etti. Mahkeme, projenin çevre ve insan sağlığına yönelik yetersiz verilere sahip olduğunu belirtti.

Bursa'nın Yenişehir İlçesi'nde yer alan Kirazlıyayla Mahallesi'nde, Delta Star Enerji ve Madencilik şirketine ait Meyra Maden'in hayata geçirmeye çalıştığı Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi, Bursa 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, 2019 yılında verilen "ÇED Olumlu" kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Dava, Kirazlıyayla'nın sulak topraklara sahip olması ve tarım ile hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgede çevre ve insan sağlığına yönelik endişeleri gündeme getirmişti. Mahkeme gerekçeli kararında, proje alanındaki su ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusunda eksikliklerin bulunduğuna vurgu yaparak, Göllüce Sulama Kooperatifi'ne tahsis edilmiş suyun başka amaçlarla kullanılmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Proje alanındaki bitki ve hayvan türleri, yakınındaki zeytinlikler, deprem bölgesinde yer alması ve atık barajının olası bir depremde zarar görmesi durumunda Yenişehir Ovası'nın etkilenebileceği noktalar olarak belirtildi. ÇED olumlu raporunda yer alan atık barajının ömrü, geçici atık alanları ve arıtma sistemine dair eksik bilgilerin de mahkeme tarafından ele alındığı vurgulandı.

Mahkeme, tesisin telafisi imkansız zararlara yol açabileceğini belirterek, projenin hukuka uygun olmadığına karar verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.