Mevsimlik işçi sorunu narenciye hasadını geciktirdi! Çiftçiler mültecileri istiyor

Mevsimlik işçi sorunu narenciye hasadını geciktirdi! Çiftçiler mültecileri istiyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova'da son yıllarda mevsimlik işçi sorunu yaşandığını, bu durumun hasadı da geciktirdiğini söyledi.

Tarım üreticilerinin yüzleştiği en büyük zorluklardan birinin de, mevsimlik tarım işçi sorunu olduğuna dikkat çeken Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Çukurova, Türkiye'nin en önemli tarım bölgelerinden biridir ve tarım üreticileri burada büyük çabalar sarf etmektedir. Ancak, son yıllarda mevsimlik tarım işçi sayısında ciddi bir azalma yaşanmaktadır. Çukurova'da narenciye hasadı başladı. Narenciyede bu yıl rekolte yüksek ama çiftçi para kazanamıyor. Birçok sorunla mücadele eden üreticilerimiz hasat zamanında da mevsimlik işçi sorunuyla karşılaşıyor. Zaten para etmeyen narenciyede ürününü hasat edemeyen üreticiler bu sebeple de zarara uğramaktadır" dedi.

narenciye2.jpg

Planlama ve süreç yönetimini de etkiliyor

Mevsimlik tarım işçi sorununun, tarım sektörünün sürdürülebilirliği konusunda da endişeleri beraberinde getirdiğini belirten Doğan, "İşçi azlığı, tarımsal üretim kapasitesini ve verimliliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda, bu durum, çiftçilerin gelecekteki üretim planlarını yapmalarını zorlaştırmaktadır. Planlama ve süreç yönetimi tarım işletmeleri için oldukça önemli ve işçi azlığı bu alanlarda sorunlara yol açabilir" diye konuştu.

narenciye3.jpg

Çukurova'da mevsimlik tarım işçi sorununun çözümü için çeşitli adımlar atılabileceğini belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Mültecilere izin verilmeli"

narenciye1.jpg

'Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğun yaşayan Suriyeli mevsimlik tarım işçileri, mültecilerin iller arası seyahatine kısıtlama getirilmesinden dolayı Çukurova'ya gelemiyor. Pandemide bile özel izinle seyahat eden tarım sektörü için, bu kısıtlamada da tarım işçilerine özel bir izin uygulanabilir. Afrika, Türk Cumhuriyetleri gibi emek ucuz ülkelerden barınma sorunları çözülerek işçi getirilebilir. Bunun yanı sıra, teknolojik yeniliklerin tarım sektöründe yaygınlaşması da işçi azlığı sorununa bir çözüm olabilir. Makineler ve otomasyon teknolojileri, tarım iş yükünü azaltabilir ve verimliliği artırabilir. Bununla birlikte, bu teknolojilerin maliyeti ve erişilebilirliği gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.'

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.