Mevsim kaymaları ciddi boyutlara ulaştı

Mevsim kaymaları ciddi boyutlara ulaştı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda görevli Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kartal, küresel ısınmanın Türkiye'yi nasıl etkilediğini açıkladı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitim Bölümü Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda görevli Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kartal, küresel ısınmanın Türkiye üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Kartal, özellikle mevsim kaymalarının tarım alanında yarattığı olumsuzluklara dikkat çekerek, son 10 yılın verilerine dayanarak önemli tespitlerde bulundu.

Kartal'ın açıklamalarına göre, Anadolu Yarımadası, küresel ısınmanın etkileriyle birlikte mevsim kaymalarına maruz kalıyor. Bilhassa kış mevsiminde kar miktarında yaşanan ciddi düşüşler, özellikle son 10 yılda belirgin hale gelmiş durumda. Dr. Öğr. Üyesi Kartal, "Özellikle şubat ayına doğru yağışların ağırlık kazandığını ve mevsim kaymalarının bu dönemde kendini gösterdiğini gözlemliyoruz. Bu durum, özellikle tarım alanlarında önemli sorunlara yol açmaktadır." şeklinde konuştu.

Tarım alanında meydana gelen olumsuzluklara vurgu yapan Kartal, "Mevsim kaymalarının tarım sahalarında, tarım alanlarında ve tarım planlamalarında en büyük etkisini gösterdiğini görüyoruz. Bitkilerin ve tohumların ekim, yeşerme ve hasat dönemlerindeki bu kaymalar, çiftçilerin planlamalarını zorlaştırıyor. Tohumların geç ekilmesi, ürünlerin geç alınması ve hasat döneminde ürün verim kayıpları, küresel ısınmanın net sonuçlarından biridir." dedi.

Kartal, sadece tarımı değil, aynı zamanda sucul ekosistemleri de etkileyen küresel ısınmanın su sıcaklıklarındaki artışlarla birlikte canlı türlerinin dağılımında değişikliklere neden olduğunu belirtti. Deniz ve iç sucul alanlardaki canlıların yayılışında görülen değişikliklerin, buzların erimesi ve su sıcaklıklarının artmasıyla ilişkilendirildiğini ifade etti. Özellikle haberlerde sıkça yer alan balon balıklarının genişlediği vurgulanan Kartal, "Küresel ısınmanın etkisiyle su seviyelerindeki sıcaklık değişimleri, bazı canlı türlerinin artık görüldüğü yerlerde farklı canlı türlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır." şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.