Mesleki eğitim ihmal edilemez

Mesleki eğitim ihmal edilemez

MAZLUMDER Konya Şubesi Başkanı Derviş Argun, mesleki eğitimin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Argun açıklamasında sanayi sektörünün kalifiyeli elaman ihtiyacının Meslek liselerinden karşılanması için gerekli planın yapılmadığının altını çizdi. Argun,  MEB’in meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin sanayi sektöründe uyum sağlayacak plan yaptığını dile getirdi. Planın detaylarında bahseden Argun, belirlenen ilkeler hayata geçirmek için 2014/ 2018 eylem planı olduğunu hatırlattı.

Ancak MEB, kendi hazırladığı plana uyulmadığını söyleyen Argun, “2018 yılı öğrenci tercih kılavuzunda  örgün eğitim içerisindeki Düz Anadolu Liselerinin öğrenci alım oranı %17 olması gerekirken % 50'nin üzerine taşımıştır. Bu işlem yapılırken, hukuki prosedüre uyulmamış,  yönetmelik ya da genelge çıkarılmamış, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından İl Milli Eğitim Müdürlerine bir direktif ile olay gerçekleşmiştir. Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi'nin hazırlık sürecinde düzenlenen çalıştay  ve toplantılarda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin, meslek kuruluşlarının, sektör temsilcilerinin, işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarının, sivil toplum kuruluşlarının, il ve ilçe yöneticilerinin, okul ve kurum yöneticilerinin, öğretmenlerin ve öğrencilerin görüşleri alınmasına rağmen Düz Anadolu Liselerinin öğrenci alım oranını %17 den  % 50'nin üzerine çıkarılması sürecinde ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve düşünceleri alınmamıştır” dedi.

ZARARLARI OLACAKTIR

Argun açıklamasının devamında bu uygulamanın zararları olacağının önemine değinerek şöyle konuştu: “Milli Eğitim Bakanlığının Strateji Planındaki  bu verileri hiçe sayarak kendisinin eylem planını dikkate almayan bir süreç yürütmesi, telafisi imkansız zararların oluşmasına sebebiyet verecektir. Kayıt süreçlerinde Düz Anadolu Liselerinin kontenjanlarını 3 kata yakın artırmaları nedeniyle Meslek Liselerinde bir önceki yıllara göre öğrenci kayıtları %65 düşüşle gerçekleşmiştir. Bu uygulamanın devam etmesi durumunda Meslek Liselerinin kapanma durumuyla karşı karşıya kalmaları kaçınılmazdır. Şimdiden ülke genelinde 50'ye yakın meslek lisesinin kapatılarak Düz Anadolu Lisesine çevrilmiş olması olayın vahametini göstermektedir.

Ekonomik sıkıntıların çekildiği bu süreçte daha fazla üretmemizin altı çizilirken gelecekte üretimi gerçekleştirecek elamanların yetişmemesi için sarf edilen bu çaba manidar, hatta ülke ekonomisine  bir ihanet düzeyindedir. Süreç böyle devam edecek olursa, 12 yıllık mecburi eğitim ile kalifiye eleman yetiştiremez hale gelen sanayi sektörü, sektörün tek kalifiye eleman kaynağı haline gelmiş meslek Liseleri, ülke sanayisi ve ülke ekonomisi içinden çıkılmaz sorunlarla karşı karşıya kalacaktır.   MAZLUMDER olarak, ilgili tüm kurum ve kuruluşları üzerlerine düşeni yapmaya, Milli Eğitim Bakanlık yetkililerini de yapılan yanlışlıktan derhal dönmeye çağırıyoruz”