Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranlarında Değişiklik Yaptı

Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranlarında Değişiklik Yaptı

Merkez Bankası, finansal istikrarı güçlendirmek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmak amacıyla zorunlu karşılık oranlarında önemli değişikliklere gitti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlayarak, zorunlu karşılık uygulamasında önemli değişikliklere gittiğini duyurdu. Alınan kararlar doğrultusunda, kur koruması sağlanan hesaplar için zorunlu karşılık oranları 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirildi.

Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için ise (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranı yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltildi.

Merkez Bankası'nın bu kararları, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmayı, makro finansal istikrarı güçlendirmeyi ve parasal aktarımı desteklemeyi hedefliyor. Bu önemli değişiklikler, ekonomik aktörlerin faaliyetlerini daha etkin bir şekilde yönlendirmeyi ve finansal sistemin sağlamlığını artırmayı amaçlıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.