Merkez Bankası Para Politikasını Sıkılaştırıyor: Kredi Büyüme Sınırları Düşürüldü

Merkez Bankası Para Politikasını Sıkılaştırıyor: Kredi Büyüme Sınırları Düşürüldü

Merkez Bankası, ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla sıkı para politikasını destekleyici yeni adımlar attı. Kredi büyüme sınırları düşürülürken, belirli sektörler bu kısıtlamadan muaf tutulacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomik istikrarı sağlamak ve enflasyonu kontrol altında tutmak amacıyla sıkı para politikası kapsamında yeni tedbirler aldı. Banka, kredi büyümesini kontrol altına almak için ihtiyaç kredileri ve Türk lirası ticari krediler için aylık büyüme sınırlarını düşürdü.

Buna göre, ihtiyaç kredilerindeki aylık büyüme sınırı yüzde 3'ten yüzde 2'ye, Türk lirası ticari kredilerindeki sınır ise yüzde 2,5'ten yüzde 2'ye indirildi. Bu adımlarla birlikte, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisine ek olarak zorunlu karşılık uygulaması da gündemde. Bu sayede parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Ancak, ihracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri ile kamu kuruluşlarına ve deprem bölgesine yönelik krediler gibi belirli sektörler bu sınırlamalardan muaf tutulmaya devam edecek.

Merkez Bankası'nın aldığı bu sıkılaştırma politikasıyla birlikte, ekonomik istikrarın ve enflasyonun kontrol altında tutulması hedeflenirken, piyasalarda belirli bir denge sağlanması amaçlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.