Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan Enflasyon Raporu

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan Enflasyon Raporu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporunu açıkladı ve politika duruşunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TCMB İdare Merkezinde düzenlenen Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda enflasyonun durumu, öngörüler, ve para politikası stratejileri hakkında detaylı bir sunum yaptı.

Karahan, konuşmasında Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlama görevine vurgu yaparak, 2023 yılı haziran ayında başlatılan parasal sıkılaştırma sürecini hatırlattı. Politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 45'e yükselterek, miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi adımlarıyla parasal sıkılaştırmayı desteklediklerini belirtti. Türk lirası mevduatına geçişi teşvik ederek ve Türk lirası varlıklara olan talebi güçlendirerek politikalarının etkisini gösterdiğini ifade etti.

Karahan, enflasyonun hedeflerle uyumlu seviyelere gerileyene kadar parasal sıkılığı korumaya kararlı olduklarını vurgulayarak, politika duruşlarının enflasyon beklentilerini yakından takip edeceğini dile getirdi. Ortaya konulan politikaların etkisini göstermeye başladığını ancak kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar politika duruşlarını sürdüreceklerini ifade etti.

Başkan Karahan, orta vadeli enflasyon tahminlerini de paylaşarak, enflasyonun 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu tahminlerini bir önceki raporda belirlenen seviyelerde koruduklarını açıkladı. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarını belirterek enflasyonun düşüş patikasındaki öngörülerini detaylandırdı.

Enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin tahminleri aşağı yönlü etkilediğini belirten Karahan, bu iyileşmenin süreceğini ve politika duruşlarının etkili olacağını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.