Memleket Spor Erzurum'daydı!

Memleket Spor Erzurum'daydı!

MEMLEKET SPOR olarak sizler için 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarını izledik

Erzurum, bugün 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile sadece Erzurum’un değil sadece Doğu Anadolu bölgesinin değil Türkiye’nin kış sporlarında tarihî bir dönemine de tanıklık ediyor. Üniversiteler kış oyunlarına 3000 sporcu katılırken oyunlarda Türkiye'de 158 sporcu ile ev sahipliği yaptı

HADİ GEL ERZURUM’A GEL

5 kıtadan ve farklı ülkelerden Erzurum'a gelen konuklar Anadolu insanının örnek ev sahipliğine şahit oldular. "25 Üniversiade kış oyunları’ ile Türkiye örnek bir başarı öyküsüne tanık olurken bizde insanının içini ısıtan bir beyaz heyecanı yaşadık. Erzurum artık dünyada büyük bir kış sporları merkezlerinden birisi olduğunu onaylattı. Türkiye'nin kış sporlarındaki en büyük organizasyon olan kış oyunları, kış sporları adına bir milat olmuş durumda.


KIŞ OLİMPİYATLARININ TARİHÇESİ

25.Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, bugüne kadar, 3 kıta ve 16 farklı ülkede gerçekleştirilmiş. İlki 1960 yılında Fransa’nın Chamonix kasabasında düzenlenen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda şu ana kadar yapılan organizasyonlarda en fazla altın madalyayı ise SSCB kazanmış.

1960 yılında Fransa’daki organizasyon 5 dalda gerçekleştirilirken, oyunlara bugüne kadar en fazla İtalya (5) ev sahipliği yapmış. Bu ülkeyi Çek Cumhuriyeti (3), Avusturya ve Macaristan (2), Bulgaristan(2) , Polonya (2), İspanya, ABD, Çin, Finlandiya, Fransa, Japonya, İsviçre, Kore ve Slovakya (1) izlerken Oyunlar 20 kez Avrupa kıtasındaki ülkelerinde, 3 kez Asya’da, 1 kez de Amerika kıtasında düzenlenmiş.

Şimdiye kadarki organizasyonlar içinde en fazla katılım, 50 ülkenin mücadele ettiği Avusturya-2005′teki oyunlara olurken, en fazla sporcu sayısına ise 2 bin 500 civarında katılımın olduğu 2007′deki İtalya’da(Torino) yapılan oyunlarda ulaşılmış.



ERZURUM REKOR KIRDI

Erzurum’da düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda (Universiade Erzurum-2011) ise katılımcı ülke ve sporcu sayısı bakımından rekor kırdı. 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen Universiade Erzurum-2011′e, 58 ülkeden 3 bine yakın sporcu mücadele etti. 2013 yılındaki 26. Üniversitelerarası Kış Oyunları Slovenya’nın Maribor, 27.’si ise 2015′te İspanya’nın Granada kentinde düzenlenecek.

KIŞ OYİMPİYATLARININ MADALYA SAYILARI

Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı UNIVERSIADE Erzurum-2011′e kadar düzenlenen oyunlarda en başarılı ülke, eski SSCB olurken, bu ülkeyi Rusya takip ediyor. SSCB’nin 103 altın, 92 gümüş ve 67 bronz madalya kazandığı mücadelelerde, Rusya ise 88 altın, 74 gümüş ve 85 bronz madalya elde etti.



CURLİNK NEDİR Kİ HACIM

Geçen yıl Kasım ayında yine Erzurum’da idim. O günlerde Erzurumlu dostlarımız esnaf çaycı taksici kış olimpiyatları dediğimiz zaman sitem ederek ‘O dediğin ne ki Hacım. Bak millet bir şey yapıyor ama daha biz görmedik’ derken havadan paranın yağmasını bekliyorlardı. İşte Erzurum’un gecekondu bölgelerinden Mecidiye Mahallesi’ne 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için 9 milyon liraya yaptırılan Türkiye’nin ilk Curling Salonu, konuklarını ağırlarken Erzurumlularda ‘Curlink ne ki Hacım?’ diye konuşulanı artık sormuyorlar adeta takip ediyorlardı.

MEĞER KAYAK ZENGİN SPORU DEĞİLMİŞ

Kış kayak ve de izlerken bile insanın içini bir hoş eden kayma olayı bana hep çok uzak gelmiştir. Dahası kayanların genelde sosyete ile bütünleşmesi pek çok insanımızı da benim gibi kayak sporunun zengin sporu olduğu izlenimini veriyordu. Ama Erzurum’da yaşadıklarım gördüklerim üç nesil öncesinin Erzurum’da tahta kulelerde kayması toplum olarak nasıl yanlış yönlendirildiğimizi gösteriyordu.



1914’TE KAYAK MİLLİ TAKIMINI ERZURUMLU
SPORCULARDAN OLUŞMUŞ


Her şeyden önce Erzurum kış sporlarına bilinmeyenlerin aksine hiç de yabancı değilmiş. 1914 yılındaki kayak millî takımımızı Erzurumlu sporcular oluşuyormuş.

ERZURUM’UN TAHTA ATLAMA
KULELERİ HALİÇ’TE YAPILMIŞ

1914’te, İstanbul Haliç’teki bir marangoz atölyesinde çok sayıda kayak malzemesi yapılmış ve Erzurum’a gönderilmiş. Burada Enver ve Talat Paşa’nın oluşturduğu 30 kişilik kayakçı timi önce düşmana karşı savaşmış, daha sonra da o dönemde millî takım forması altında ülkemizi yurt dışındaki yarışmalarda temsil etmiş.

1948’de, bugün inşa edilen ve şehrin sembolü olabilecek atlama kulelerinin hemen yakınında 35-40 metre uzunluğunda bir atlama kulesi yapılmış. Bu kuleden yapılan atlayışlar 1980’lere kadar Erzurumlular tarafından ilgiyle izlenmiş. Bugün Erzurum’da tanışıp sohbet ettiğimiz dostlarımız kendilerinin kayak sporu yaptığını bugün ise çocuklarının kayarken ailecek onları seyretmenin mutluluğunu yaşadıklarını söylüyorlardı.



AVUSTURYALI MAYER ATLAYINCA
ERZURUM’LU DELİ MUZAFFER’DE ATLAR


Erzurum’da kayak, dadaşın karla spor öyküsü ve özellikle de dadaşın havada uçuşunu Erzurum’da öğrenmeye çalışırken bir yerde çok güzel ve değişik bir yazı ile karşılaştım. Bu yazının noktasına virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşıyorum.

‘Yıl 1952… Kiremitlik Tabyası tarihi günlerinden birisini yaşıyor… Türkiye Kayak Federasyonunun daveti ve görevlendirmesiyle Türkiye’de bulunan Avusturyalı kayak hocası ve Milli Takımımızın antrenörü Mayer, Kiremitlik Tabyasında kurulan atlama kulesinden

( Taramplen) ilk atlayışı gerçekleştiriyor. O günleri yaşayan milli kayakçı Lütfü Avcıoğlu; “Kimsenin tramplenden atlamaya cesareti yoktu. Mayer atlayınca bize de cesaret geldi. Daha doğrusu nasıl atlama yapılacağını da bilmiyorduk…”diyor…

Mayer’den sonra cesaretini toplayıp ikinci olarak atlama yapan Erzurum’lu sporcu ise Muzaffer Demirkan. Yiğit lakabı ile anılır, arkadaşlarının deyimi ile Deli Muzaffer…



Milli Kayakçı Lütfü Avcıodğlu ve Şenol Mızrak’la konuşuyoruz… Avcıoğlu diyor ki, Mayer’in Türkiye’ye gelişiyle birlikte bizim de kayak sporundaki bilgimiz artmağa başladı… Erzurum’da atlama kulesi 1948 yılında Kiremitlik Tabyasında görev yapan bir Türk subayının girişimi ve çabası ile yayılıyor. O gün tahtadan yapılan kule, bugün modern bir benzeri yapılan atlama kuleleri ile hemen hemen aynı görüntüdedir. Atlama kulesinin daha altında bu günkü yolun bulunduğu kısımlarda Erzurum halkı çadır kurup hem piknik yapmakta, hem de kuleden atlayan sporcuları seyretmektedir. Şenol Mızrak, o gün atlama yapan sporcular arasında; Gündüz Gözümoğlu, Deli Muzaffer, Lütfü Avcıoğlu, Akdoğan Kitapçı, Şeref Gözümoğlu, Topal Orhan gibi isimleri sayıyor…

Her iki sporcu da bu 60 sene önce yapılan Atlama kulesinin yerinde yükselen teknoloji harikası kuleler bakarak geçmişi yad ediyor, bu günkü görünümle de gurur duyuyorlar… Bu bir rüyanın gerçek olması…



ERZURUM SPORDA DİPTEN HAVALARA NASIL SIÇRIYOR ?

Dünya sporunun olduğu gibi Türkiye’de de spor denilince akla ilk gelen futbolda Erzurumspor’un şu anda nerede olduğunu kaç kişi biliyor? Farkında mısınız merak edende yok. Çünkü bir dönem Türkiye l.liginde fırtına gibi esen Erzurumspor yanlış yönetimler yüzünden ve de tabii ki sahipsizliğin eseri sonucu önce borç batağında hacizler ile uğraşıyor. Ardından da belki artık Erzurum amatör liginde bile seyirci bulamıyor. O güzel günlerin mavi-beyazlı Erzurumspor’u böylede Erzurum’da spor denilince şehrin bugünü geçmişi ile çok mu doğru orantılı?

Bakın daha üç yıl önce 19 Mayıs töreni için spor takımı bulunamayan Erzurum’da dadaşlar artık sadece sporcularıyla değil sokaktaki insanıyla birlikte adeta geleceğe yürüyor dahası atlmalarda sporcuları izlediğimiz gibi uçuyordu.



SADECE ERZURUM DEĞİL
SPORLA DOĞU HAREKETE GEÇMİŞ


Bu müthiş yatırım bu nefis müsabakalar bu güzel haberler sadece Erzurum’un reklamını tanıtımını yapmakla kalmıyor Erzurum’un çevresine kısaca Doğu’ya da hareket getiriyor. Doğu Anadolu kıpır kıpır. Kayak sporu zengin sporu olmaktan çıkıp bugün bölge insanı için sanki bir ihtiyaç halini almış.
Türkiye Cumhuriyet tarihinden bu yana bu spor dalında uzayıp kısalamayan dahası varlığından bile haberdar olmadığımız kış sporları ve sporcuları artık olimpiyatlar ile ülkemizin en seçkin en tanınan insanları arasında yer alıyor. Haber bültenlerinde 24 saat Erzurum’dan gelen yeni bilgileri yeni görüntüleri izlerken yazılı basında da buradan bizlere ulaşan değişik haberleri takip etmeye çalışıyoruz.



ERZURUM’UN TRAMPLEN ATLAMA
KULELERİ BİR DÜNYA MARKASI


Erzurum‘un ‘Kayakla Atlama Kuleleri’ sadece bize değil kıtamıza ışık yakmış durumda. Avrupa’da en son atlama kulesi Avusturya'da yapılmış. Erzurum’dan sonra bu coğrafyada Çin’e kadar başka kayakla atlama kulesi bulunmuyor. Ancak, 2014 Kış Olimpiyatları için Rusya’nın Soçi şehrinde inşa edilecek. Erzurum’a yapılan kuleler 125 metrek uzunluğu ile dünyanın en yüksek rakımdaki atlama kulesi olma özelliğini taşıyor. Kiremitlik Tepe bölgesinde, 20, 40, 60, 95 ve 125 metre uzunluklarında 5 ayrı atlama kulesi bulunuyor



BUNLAR DÜNYANIN EN
SEÇKİN ATLAMA KULELERİ


Dünyada atlama kuleleri 90'la 120 metre. Erzurum’da ki kuleler ise 95 ve 125 metrelik uzunluklarıyla dünyanın en uzun atlama kuleleri olma özelliğini taşıyor. Atlama kuleleri 125 metrelik uzunluğu ve hilal şeklindeki görüntüsü ile organizasyonun sembol tesisleri arasında yer alıyor. Kule üzerinde 5 kıtayı sembolize eden 5 ayrı sütun yer alıyor. Sütunlar hilal yapısıyla dikkat çekiyor. Atlama kulesi, bölgeye gelen tüm yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı durumunda. Atlama kuleleri yaklaşık 57 milyon TL maliyetle, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Spor Oyunları için yapılacak tesisler arasındaki en pahalı tesis durumunda. Uğur Özteke