Manchester'da nefret suçları artıyor

Manchester'da nefret suçları artıyor

Washington’da yaşayan İmam Abdul Alim Musa Müslümanlar dahil azınlıklara yönelik nefret suçlarının hem Manchester hem de diğer İngiliz şehirlerinde son yıllarda artmasına sebep olarak aşırı sağı gösterdi.

Washington Masjid al-Islam Camisi'nin imamı olan Musa, Guardian'da yer alan bir habere atıfta bulunarak, Manchester bölgesinde değişik ırklardan, etnik kökenden ve dinlerden gelen insanlara yönelik nefret suçlarının artmasına yükselen aşırı sağcı grupların neden olduğunu ileri sürdü. Musa'ya göre aşırı sağcı gruplar azınlıkları avrupa kültürüne bir tehdit olarak algılıyor.

 

İMAM MUSA: MANCHESTER'A GELENLER BİR ZAMANLARIN İNGİLİZ SÖMÜRGESİDİR

 

İmam Musa konu hakkında, Manchester'ın Hindistan Pakistan kökenli Müslümanların sık yaşadığı bir şehir olarak bu manada hassas bir bölge olduğunu dile getirdi. Manchester'da yaşayan farklı kökenden insanlar, Hintliler, Pakistanlı, Bangladeşli ve diğer Asya ülkelerinden gelenler ve hatta Araplar, İngiltere'nin diğer şehirlerine oranla nefret suçu ve nefret davranışları tehdidini daha fazla hissetmektedir" dedi.

İmam Musa ayrıca bu azınlık grupların bir zamanlar İngiltere'nin sömürgeleştirdiği ülkelerden geldiklerini, aşırı sağcı grupların ise onların İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerine 70 yıldan fazla süredir gelişlerini Avrupa kültürünün istilası olarak gösterdiklerini belirtti. Musa, “Nefret suçları İngiltere'de Neo-Nazi gruplar tarafından geliştiriliyor. Bütün Avrupa'nın aşırı-sağcı düşünceden etkilendiğini görebilirsiniz” diye ekledi.

 

MANCHESTER'DA NEFRET SUÇLARI BEKLENMEDİK BOYUTLARDA

 

Son yayınlanan haberlere göre, nefret içerikli davranışlar Manchester bölgesinde beklenmedik boyutlara erişti. Bölgede yerleşik halkın üçte birinden fazlası dinleri, ırk ve etnik kökenleri nedeniyle nefret suçlarına maruz kaldıklarını ifade etti.

The Guardian tarafından önceki gün yayınlanan bir habere göre, bölgede yapılan bir araştırmaya katılan halkın yüzde 33'ü nefret suçunu deneyimlediklerini söylerken yüzde 16'sı ise bu türden deneyimleri “sıklıkla” yaşadıklarını beyan etti.

 

MANCHESTER BELEDİYE BAŞKANI ARAŞTIRMA YAPILMASINI İSTEDİ

 

Araştırma ise Manchester Büyükşehir Belediye Başkanı Andy Burnham'ın Manchester Arena bombalamasından sonra talebi üzerine gerçekleştirildi. Ancak araştırmada Müslümanlara yönelik nefret suçlarının ve nefret içerikli davranışların sayısı belirtilmemişti.

Aslında, Mayıs 2017'de konser salonuna gerçekleştirilen ve 23 kişinin ölümüne neden olan saldırı İngiltere ve Manchester'da İslamafobik kampanyanın yoğunlaşmasına ve Müslümanlara yönelik daha fazla nefret suçunun işlenmesine hizmet etti.