Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı: (2)

Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı: (2)

"2018 yılında kamuya şu anki planlarımıza göre 74 bin ilave personel alacağız"- "Bu sene için yüzde 1,6 olarak hedeflenen bütçe açığının milli gelire oranının yıl sonu itibarıyla yüzde 2 seviyesinde kalacağını düşünüyoruz"- "Bugün açıklanan OVP'de bütçe a

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2018 yılında kamuya şu anki planlarımıza göre 74 bin ilave personel alacağız." dedi.

Ağbal, Kalkınma Bakanlığında 2018-2020 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanmasının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şu anki planlarına göre 2018 yılında kamuya 74 bin ilave personel alacaklarını ifade eden Ağbal, 2018 ve sonraki yıllarda bütçede mali disipline kararlı bir şekilde devam edeceklerini belirtti.

Ağbal, daha önce bütçede hedeflenmiş açığın 47 milyar lira civarında olduğunu, bunun yıl sonu itibarıyla yaklaşık 61 milyar lira seviyesinde kalacağını düşündüklerini belirterek, plan ve programlarını buna göre yaptıklarını söyledi. Söz konusu rakamın daha da altında kalmak için yoğun gayretlerinin olduğunu ifade eden Ağbal yüzde 1,6 olarak hedeflenen bütçe açığının milli gelire oranının yıl sonu itibarıyla yüzde 2 seviyesinde kalacağını vurguladı. Ağbal, Yeni OVP'de bütçe açığının milli gelire oranının 2018 yılında yüzde 1,9'a düşmesini, 2020 yılına gelindiğinde de yüzde 1,6 olmasını hedeflediklerini kaydetti.

Bu sene ekonomiyi büyüme ivmesine sokmak için sadece alınan tedbirlerin maliyetinin 11 milyar lira, bütçe açığındaki artışın 14 milyar lira civarında olduğunu dile getiren Ağbal, bütün jeopolitik risklere ve bütçe harcamaları üzerinde baskı oluşturan gelişmelere rağmen gerek gelir gerekse gider tarafında çok dikkatli adımlar attıklarını ve 2017'de bütçe disiplinini kararlılıkla yürüttüklerini belirtti. Ağbal, 2018 yılına ilişkin hedeflere değinerek, şunları kaydetti:

"Gelecek sene 65 milyar 924 milyon lira bütçe açığı olacak ve milli gelire oranı da yüzde 1,9 olacak. Bütçenin temel yaklaşımına bakıldığında 2018 yılı bütçesi büyümeye destek verecek. Yatırıma, üretime, istihdama, ihracata, sanayiye, hizmetlere ve tarım sektörüne de hizmet vermeye devam edecek. 2018 bütçesi aynı zamanda Türkiye'nin karşı karşıya olduğu bütün jeopolitik riskleri yönetecek ve bu risklerin getirdikleri yükleri karşılayabilecekleri bir görünüme sahip. Kredi Garanti Fonu uygulamalarının bütçeye yansımaları devam edecek. 2018 yılında imalat sanayi sektöründe özel sektör yatırımlarını teşvik edecek düzenlemelere devam edeceğiz. İhracatçılarımıza Eximbank üzerinden sağlanacak imkanları artıracağız. Esnafa, çiftçiye verilen kredi destekleri artarak devam edecek. Mazot desteği de 2018 bütçesi içerisinde olacak."

Ağbal, 2018'de 2017 yılına göre yıl sonu itibarıyla harcamaların 89 milyar lira, faiz dışı harcamaların 74 milyar lira, faiz giderlerinin de 14,2 milyar lira artacağını belirterek, buradaki artışa rağmen bütçe dengesini 65 milyar lira seviyesinde tutmayı hedeflediklerini bildirdi.

- Kamu harcamalarında tasarruf

Ortaya çıkan yukarı yönlü harcama baskılarını yönetebilmek ve mali disiplini kararlılıkla sürdürebilmek için birtakım tedbirler aldıklarına dikkati çeken Ağbal, başka önlemler de alacaklarını, bunları da 2018 bütçesinde mali disiplini sürdürmek için kullanacaklarını söyledi.

Ağbal, önceliklerinin artan kamu harcamalarında yapılabilecek bütün alanlarda tasarrufa gitmek olduğunun altını çizerek, kurumların transfer, mal ve hizmet harcamalarında önemli kesintilere gideceklerini, kamu bina yapımlarından taşıt kiralamalarına kadar birçok alanda bütçe harcamalarını aşağı çekeceklerini ifade etti.

Artan jeopolitik riskleri karşılamak üzere yeni gelir kaynaklarının oluşturulacağını belirten Ağbal, burada da çok önemli değişiklikler yapacaklarını ve söz konusu kaynakları da 2018 yılında bütçe dengesinde kullanacaklarını bildirdi.

Ağbal, mali disiplin sağlanan bütçenin kendi imkanları içerisinde yatırım, üretim, istihdam ve ihracata artan ölçüde kaynak vermeye, böylelikle büyümeye, istihdama ve refaha destek olmaya devam edeceğini vurguladı.

- Sektörel geçici vergi indirimleri eylül sonu bitecek

Bakan Ağbal, 2016 Eylül ayından itibaren ekonomiyi canlandırmak için mobilya, beyaz eşya, konut gibi sektörlerde vergi indirimlerine gittiklerini hatırlatarak, bu sektörlerden oluşan ivmenin dalga dalga diğer sektörlere de yansıdığını bildirdi. Ağbal, "Bu sektörlerde uyguladığımız geçici vergi indirimlerinin devam etmemesi konusunda hükümet olarak kararımız var. Bunlar 30 Eylül tarihi itibarıyla sonlanacak." diye konuştu.

Ağbal, hükümet olarak ekonomiyi canlandırmak için geçen sene ağustostan ayından itibaren alınan tedbirlerin, ekonominin çok başarılı bir şekilde toparlanmasını sağladığını vurguladı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :