Mali'deki şiddet olayları

Mali'deki şiddet olayları

Ülkede meydana gelen iki ayrı olayda 5 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı

BAMAKO (AA) - Mali'de meydana gelen iki ayrı olayda 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Savunma Bakanlığının sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta yapılan açıklamaya göre, ülkenin kuzeyindeki Ansongo bölgesinde fuar için yola çıkan bir nakliye aracının mayın döşenmiş yoldan geçtiği sırada meydana gelen patlamada 4 kişi öldü.

Bakanlık, olaydan kısa süre sonra ülkenin orta kısmında yer alan Gao bölgesinde, Birleşmiş Milletler (BM) İstikrar Misyonuna (MINUSMA) ait araçlara eskortluk yapan Mali Ulusal Muhafızları Müdahale Grubu'na bağlı birliğe kurulan pusu sonucu 1 askerin öldürüldüğünü, 3 askerin de yaralandığını belirtti.

Güvenlik kaynakları, saldırının Sahel bölgesindeki ayrılıkçı gruplar tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.

Mali'de, eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de, devlet başkanlığı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından başkent Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

BM, siyasi sürece destek vermek ve güvenliği sağlamak amacıyla 2013'te ülkede "MINUSMA" adlı istikrar misyonunu görevlendirmeye karar vermişti.

MINUSMA bölgede 13 bini asker 15 bine yakın personelle görev yapıyor.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükümet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir ve Çad'da 2015 yılında barış anlaşmaları imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :