Mali'deki barış anlaşması

Mali'deki barış anlaşması

Devlet Başkanı Keita:- "Azavad bölgesi sorununu çözmek amacıyla bir komite oluşturulması gerekiyor"

BAMAKO (AA) - Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita, ülkedeki Azavad bölgesi sorununu çözmek için komite kurulmasının doğru olacağını söyledi.

Ülkenin kuzeyini oluşturan Azavad bölgesinin bağımsızlığını isteyen gruplarla hükümet arasında geçen hafta başlatılan Ulusal Anlaşma Konferansı, sorunlar çözüme kavuşturulamadan sona erdi.

Konferansın kapanışında konuşan Keita, "Azavad bölgesi sorununu çözmek amacıyla bir komite oluşturulması gerekiyor." dedi.

Öte yandan konferansın sonuç raporunda, "Radikal söylemleriyle tanınan Amadu Kufa ve Ensaruddin örgütünün lideri Iyad Ag Galy'le ülkenin kuzeyiyle orta kesiminde barışı ve istikrarı sağlamak için uzlaşılması gerekiyor." ifadesine yer verildi.

Söz konusu konferansa katılan Azavad Hareketleri Koordinasyonunun (CMA) bazı üyeleri ise Azavad bölgesinin siyasi ve hukuki bir statüye kavuşmadığı sürece bölgede barışın tesis edilemeyeceğini savundu.

Ülkede 2012'de başlayan şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla Cezayir'de 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, eylemler düzenleyerek ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.

Barış anlaşması şartlarına göre, ülkenin kuzeyinde "geçici yönetimler oluşturulması" projesinin hayata geçirilmesi, bir süre sonra bölgenin yönetiminin anlaşmaya imza atan gruplara devredilmesi öngörülmüştü. Bu proje geçen ay birkaç bölgede uygulanmaya başlanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :