Mali'de BM misyonuna saldırılar

Mali'de BM misyonuna saldırılar

Mali'deki BM İstikrar Misyonu Sözcüsü Achouri:- "Ülkede 2013'ten bu yana 74 mavi bereli asker saldırılarda yaşamını yitirdi"

TUNUS (AA) - Mali'deki BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) Sözcüsü Radhia Achouri, ülkede son 3 yılda, 74 mavi bereli askerin öldürüldüğünü söyledi.

Achouri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MINUSMA'nın, Mali'de konuşlandığı 2013 yılından bu yana saldırılara uğradığını kaydetti.

Bu saldırılar sonucu 74 mavi bereli askerin yaşamını yitirdiğini belirten Achouri, saldırıların ülkenin kuzeyinde 2012'den beri faaliyet gösteren silahlı gruplar tarafından yapıldığını bildirdi.

Ülkenin kuzeyindeki Aguelhok bölgesindeki istikrar misyonunun askeri kampına dün de silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda 1 asker ölmüş, çok sayıda asker de yaralanmıştı. Son yapılan açıklamalarda, hastanedeki yaralı askerlerden birinin gece saatlerinde yaşamını yitirdiği ve böylece sayının ölü sayısının 2'ye yükseldiği duyurulmuştu.

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de, eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından başkent Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükümet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.

Resmi verilere göre, Mali'de istikrarı sağlamak amacıyla Temmuz 2013'te ülkeye konuşlandırılan MINUSMA'da, 15 binden fazla asker ve polisle görev yapıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :