"Makedonya'daki Türkler yeterince temsil edilmiyor"

"Makedonya'daki Türkler yeterince temsil edilmiyor"

Makedonya'daki Türk Hareket Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili İbrahim:- "Kamuda yeterince temsil edilmediğimizi düşünüyoruz. Kamuda Türklerin daha da fazla temsil edilmesi ve Türk toplumuna hizmet etmesi gerektiğini düşünüyorum"- "Önümüzdeki dönemde T

ÜSKÜP (AA) - CİHAD ALİU - Makedonya'nın Türk kökenli Milletvekili ve Türk Hareket Partisi (THP) Genel Başkanı Enes İbrahim, ülkedeki Türklerin kamuda yeterince temsil edilmediğine işaret ederek, "Kamuda Türklerin daha da fazla temsil edilmesi ve Türk toplumuna hizmet etmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

AA muhabirine konuşan İbrahim, Türkiye-Makedonya ilişkilerinin yanı sıra Makedonya'daki Türklerin durumunu ve milletvekili olarak çalışmalarını değerlendirdi.

Türkiye'nin Makedonya'yı anayasal ismiyle tanıyan ilk ülke olduğunu, Makedonya'ya maddi ve manevi desteğini her zaman sürdürdüğünü anımsatan İbrahim, Türkiye'nin Makedonya'ya Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya entegrasyon sürecindeki desteğinin de her zaman sürdüğünü kaydetti.

AB ve NATO üyeliğinin, ülkedeki Türk toplumunun geleceği açısından da önemli olduğuna dikkati çeken İbrahim, "Önümüzdeki dönemde Türkiye ile daha samimi ve dostane ilişkilerimizi geliştirerek, AB ve NATO entegrasyonu sürecinde de Türkiye'nin desteğini bizden esirgemeyeceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Makedonya Meclisinde Makedonya-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı seçildiğini anımsatan İbrahim, özellikle meclisler arasındaki iş birliğini de geliştirmenin kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

İbrahim, Makedonya'daki Türk milletvekillerinin geçmişte de iki ülke arasında köprü vazifesi üstlendiğini belirterek, kendisinin de bu vazifeyi üstleneceğini ifade etti.

Makedonya'daki Türk yatırımcılarının varlığına da dikkati çeken İbrahim, şunları söyledi:

"Makedonya'da Türk yatırımcıların sayısı bir hayli fazla. Fakat geçmişte, Makedonya'da yatırımları bulunan ve yatırım yapmak isteyen Türkiye'den iş adamlarının bürokratik engellere takıldığını biliyoruz. Bugün artık Makedonya'da çok sayıda Türk şirketi var. Çok sayıda Türk yatırımcısının Makedonya'da bulunduğunu ve Makedonya'da ciddi yatırımlar yapmak istediğini biliyoruz. Bu doğrultuda yeni hükümetin en önemli görevi, en azından bürokratik sorunları minimize etmek, bürokratik labirentleri de bitirip daha pratik bir şekilde Türk yatırımcılarının Makedonya'da yatırım yapmalarını sağlamak."

- "Türk varlığının devam ettirilmesi için Türk-Osmanlı izleri önemli"

Makedonya'daki Türk varlığının devamı açısından Türk dili, kültürü, örf ve adetlerinin çok büyük bir önemi olduğunu vurgulayan İbrahim, geçmiş yıllarda ülkedeki Türk-Osmanlı eserlerinin de korunmadığına dikkati çekti.

Bugün, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) sayesinde Manastır, Üsküp ve diğer bölgelerdeki camilerin, han ve hamamların restore edildiğini anlatan İbrahim, "Makedonya'daki Türk eserlerinin kalkınması, daha doğrusu Makedonya'daki Osmanlı eserlerinin, Türk izlerinin silinmemesi için TİKA'nın yapmış olduğu çalışmalar bizler için gurur verici. Geçmişte Makedonya'da bir Türk varlığı vardı, şimdi de var. Türk varlığının devam ettirilmesi için Makedonya'daki tarihi Türk izleri, tarihi Türk-Osmanlı izleri Makedonya Türkleri için önemli." ifadelerini kullandı.

Makedonya'nın çok etnikli yapıya sahip bir ülke olduğunu söyleyen İbrahim, Türklerin ise dağınık bir coğrafyada yaşadığını ve bu nedenle son dönemde gettolaştığını söyledi.

İbrahim, ülkedeki Türklerin gettolaşma sebebinin topluma yeterince entegre olamamalarından kaynaklandığını belirterek, özellikle birlikte yaşama kültürünü geliştirmeleri temennisinde bulundu.

Makedonya'daki Türklerin açacakları kültür merkezleriyle Türk kültürünün tanıtılabileceğini aktaran İbrahim, gelecekte kültür merkezleri ve Türk evleri açmayı planladıklarını dile getirdi.

- "Makedonya'daki Türkler ağır bir dönemden geçiyor"

Makedonya'daki Türklerin ağır bir dönemden geçtiğine işaret eden İbrahim, özellikle 13 Ağustos 2001'de ülkede yaşanan etnik çatışmaları sona erdirmek amacıyla imzalanan Ohri Çerçeve Anlaşması'nın (OÇA) ardından Türklerin üçüncü sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü vurguladı.

Nüfusun yüzde 20'sini oluşturan etnik toplulukların belli hakları olduğunun altını çizen İbrahim, Türklerin kamuda yeterince temsil edilmediğini dile getirdi.

İbrahim, "Devlet memuru statüsünü kazanan Türk gençlerimizin yeni kurumlara atanmaları ve mevcut Türk çalışanların daha ileri bir seviyeye ulaşmaları için mücadelemiz olacak. İşten çıkarma gibi bir konu hiçbir zaman gündeme gelmemiştir. Çünkü kamuda yeterince temsil edilmediğimizi düşünüyoruz. Kamuda Türklerin daha da fazla temsil edilmesi ve Türk toplumuna hizmet etmesi gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Makedonya'daki seçim sisteminin de ülkedeki Türklerin aleyhine olduğunu savunan İbrahim, şunları kaydetti:

"Geçmişte birkaç sefer seçim sisteminin değiştirilmesi gündeme geldi fakat bu seçim sisteminin değişmesi için büyük partiler ve özellikle Arnavut partilerinden yeterince destek alınmadığını biliyoruz. Makedonya'da nüfusu az olan etnik toplulukların mecliste garantili temsil hakkı yok. Bu bakımdan Makedonya'daki Türk siyasi partileri her zaman seçim öncesi koalisyonlarla meclise girmeyi başarmışlardır. Eğer Makedonya'da seçim sistemi değişirse veya garantili temsil hakkı tanınır ya da Türkler lehine bazı değişiklikler yapılabilirse Makedonya'daki Türklerin de kesinlikle tek listeyle seçimlere gitmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

- "Türkiye, Makedonya'da ekonomik olarak gücünü göstermeli"

Türkiye'nin Makedonya'da gücünü ekonomik olarak göstermesi gerektiğini vurgulayan İbrahim, "Diğer yandan TİKA ve farklı kurum kuruluşlarıyla Makedonya'da özellikle sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi konusunda çalışmalar yapabilir. Çünkü Makedonya'daki Türkler olarak, sivil toplumun ne olduğunu, ne güçte olduğunu, ne güçte olabileceğini maalesef bilemedik, öğrenemedik, bilemiyoruz. Eğer Makedonya'da güçlü Türk sivil toplum kuruluşlarını oluşturabilirsek, Makedonya'daki Türklerin de söz sahibi olacaklarını düşünüyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelesine de değinen İbrahim, kendisinin Makedonya'da buna karşı ilk direnen ve dik duruş sergileyenler arasında yer aldığını söyledi.

İbrahim, "Bugüne kadar Makedonya'da (FETÖ ile) ne kadar mücadele edildi tartışılır fakat sadece FETÖ değil, tüm terör örgütleriyle birlikte Makedonya ciddi anlamda mücadele etmelidir. Çünkü terör örgütleri hem vatandaşlara hem de ülkelere zarar vermektedir. Bu doğrultuda bir milletvekili olarak terör örgütlerine karşı ciddi anlamda mücadele edeceğimden kimsenin şüphesi olmasın." ifadelerini kullandı.

İbrahim, geçen hafta yapılan THP 3. Olağan Kurultayı'nda partinin yeni genel başkanı seçilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler