Madrid Büyükelçisi Önhon, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşadıklarını anlattı

Madrid Büyükelçisi Önhon, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşadıklarını anlattı

Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Önhon:- "Herkes gibi biz de şoka girdik. Televizyonlardaki manzaraları, insanlarımıza ateş açılmasını ve halkın darbe girişimine karşı durmasını hem duygulanarak hem öfkeyle hem de dehşet içinde izledik"- "İspanya Dışişleri

MADRİD (AA) - ŞENHAN BOLELLİ - Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon, 15 Temmuz darbe girişimine İspanya'nın gerekli tepkiyi verdiğini belirtti.

Büyükelçi Önhon, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde ve sonrasında yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz Cuma akşamı, Ortadoğu ile ilgili bir düşünce kuruluşunun toplantısına katılmak için Barselona kentinde olduğunu söyleyen Önhon, Türkiye'de yaşananları haber alır almaz bulunduğu çalışma yemeğinden çıkarak Barselona Başkonsolosu ile hemen Başkonsolosluk binasına geçtiklerini ifade etti.

Önhon, bir yandan Türkiye'de Bakanlıktan bilgi almaya çalışıp diğer yandan İspanya Dışişleri Bakanlığını doğru yönde bilgilendirmeye uğraştığını kaydederek "Herkes gibi biz de şoka girdik. Televizyonlardaki manzaraları, insanlarımıza ateş açılmasını ve halkın darbe girişimine karşı durmasını hem duygulanarak hem öfkeyle hem de dehşet içinde izledik. Ama sonuçta bir darbe girişimiyle karşı karşıya olduğumuzu gördük ve hepimiz tutumumuzu ona göre gayet net bir biçimde aldık." diye konuştu.

Büyükelçi Önhon, hemen İspanya'daki dış temsilciliklerde güvenliği artırıcı önlemler aldıklarını belirterek gece yarısında aldığı ilk kararları ve Madrid'e gelişini şu sözlerle anlattı:

"Barselona Başkonsolosluğumuza Barselona polisinden güvenlik çağırdık. Madrid'deki Büyükelçilik personelimize de hemen Büyükelçilik binasına giderek buraya hakim olmalarını söyledim. Saatin geç olmasından dolayı da Barselona-Madrid arasındaki 630 kilometrelik yolun yarısını Barselona Başkonsolosluğumuzun arabası, kalan kısmını da Madrid Büyükelçiliğimizden gelen aracımızla katederek sabah saat 06.00'da Madrid Büyükelçiliğimize geldim."

O gece ve sabahında İspanya Dışişleri Bakanlığında genel müdür düzeyinde sık sık telefon görüşmeleri yaptığını söyleyen Büyükelçi Önhon, "İspanya Dışişleri Bakanlığının üst düzey yetkilileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve demokrasisinin yanında olduğunu belirtip, gerekli tepkiyi verdi. Bu görüşlerini hemen Twitter'da mesaj olarak da paylaştılar. Daha sonra ekim ayının başında dönemin İspanya Dışişleri Bakanı Margallo, dayanışma içinde olduğunu göstermek ve destek vermek için Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi." dedi.

Darbe girişiminden bir hafta sonra Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın Madrid'e resmi bir ziyaret için geldiğini hatırlatan Büyükelçi Önhon, Avcı'nın darbe girişimini anlatmak için yüksek katılımlı bir basın toplantısı düzenlediğini belirtti.

"Darbe girişimine ve demokrasi karşıtı hareketlere karşı İspanya'nın net bir duruş sergilediğini ve yanımızda durduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullanan Önhon, buna rağmen darbe girişiminden sonraki dönemlerde Avrupa'da olduğu gibi İspanya basınında da Türkiye'yle ilgili gerçeği yansıtmayan iddiaların çıktığına şahit olduklarını vurguladı.

Büyükelçi Önhon, yaratılmaya çalışılan olumsuz tabloya rağmen bu asılsız iddiaları açığa kavuşturmak için mücadele ettiklerini sözlerine ekledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :