Madencilik verileri Ankara'da depolanacak

Madencilik verileri Ankara'da depolanacak

Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası ile madencilik verilerinin dünya standartlarında raporlanması ve depolanması hedefleniyor - Üretilecek verilerin depolanması için Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde 180 dönümlük bir alan tahsis edildi

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası (TÜVEK) ile madencilik verileri Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde kurulacak tesiste dünya standartlarında raporlanacak ve depolanacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı “Yerli Kaynakları Ekonomiye Kazandırma” hamlesi kapsamında Ulusal Madenlerde Rezerv ve Kaynak Raporlama Sistemi (UMREK) ve TÜVEK'e ilişkin yönetmelik ve altyapı hazırlıklarını yoğunlaştırdı.

UMREK, araştırma yapılan bir maden sahasına ilişkin tüm arama ve işletme faaliyetlerine ait sondaj, analiz, test ve her türlü çalışma verisinin uluslararası standartlarda raporlanmasını, doğru, güvenilir ve şeffaf olmasını sağlayacak.

TÜVEK'te ise maden arama ve araştırma faaliyetleri esnasında üretilen her türlü sondaj karotu, kırıntı örnekleri, jeolojik örnekler ve bu örneklere ait tüm analiz, harita ve diğer bilgiler modern arşiv ve bilgisayarla donatılmış bir şekilde saklanacak.

Arama faaliyetlerinden elde edilecek verilerin saklanması için ise Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde 180 dönümlük bir alan tahsis edildi. Bu alanın büyüklüğü daha sonra ihtiyaca göre artırılabilecek.

- Ne hedefleniyor?

UMREK ile arama faaliyetlerine ilişkin verilerin özel sektör ve kamudan oluşturulan bir komisyon bünyesinde dünya standartlarında raporlanması ve verilerde şeffaflığın sağlanması hedefleniyor. UMREK bünyesinde ayrıca, ulusal madenler için ulusal standartlara uygun bir maden raporlama standardı da geliştirilecek.

Aynı zamanda,UMREK ile özel sektörün yurt dışından uluslararası geçerliliği olacak raporlamaları hazırlaması için uzman getirmesine gerek kalmayacak. Raporlamadaki standartlar UMREK tarafından belirlenecek ve bu alanda mühendislere gerekli eğitimler verilecek.

UMREK’in kurulması ile Türk mühendislerine yeni iş imkanı, yatırımcılara ise doğru bilgi aktarılması hedeflenirken, Türkiye’de maden sektörünün gelişmesi sağlanacak ve maden borsasının altyapısı da bu sayede oluşturulacak.

Maden arama ve araştırma faaliyetleri esnasında üretilen her türlü sondaj karotu, kırıntı örneklerinin saklanacağı TÜVEK de maden yatırımcısına veri kolaylığı sağlayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :