Lübnan'daki Suriyeli öğrenciler için ders zili çaldı

Lübnan'daki Suriyeli öğrenciler için ders zili çaldı

Lübnan'da sığınmacı konumundaki Suriyeli çocuklar, zorlu şartlar altında, evlerinden uzakta yeni bir eğitim-öğretim yılına daha başladı - Suriyeli sığınmacı çocukların yalnızca 250 bini eğitim görüyor

BEYRUT (AA) - Ülkelerinde yıllardır süren iç savaştan kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyeli öğrenciler için yeni bir eğitim-öğretim yılı daha zorlu hayat şartları altında, kısıtlı eğitim imkanlarıyla başladı.

Lübnan'ın Suriye sınırı yakınındaki Beka Vadisi'nde evlerinden uzaktaki bin 500 sığınmacı çocuğun yaşadığı en kalabalık kamp olan Rahma'da ise okulun ilk günü renkli görüntülere sahne oldu.

Çocuklar kamp içinde balonlarla süslenmiş beş sınıflı konteyner eğitim merkezinin bahçesinde, maskotlar eşliğinde şarkılar söyledi. AA muhabirine konuşan 12 yaşındaki 5. sınıf öğrencisi Alaa "Eğitimime devam etmek istiyorum. İleride inşaat mühendisi olup, Suriye'ye dönüp, ülkemi yeniden inşa etmek istiyorum." dedi.

Bir sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan eğitim merkezinde görevli Suriyeli öğretmen Samah Munim ise 12-18 yaş aralığındaki çocukların "erken evlilik, çalışma zorunluluğu ve Lübnan müfredatının İngilizce olması" gibi sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

Çocukların eğitim alması ve onlara iyi bir gelecek sunabilmek için çaba sarf ettiklerini dile getiren Munim, atölye çalışmaları ve mesleki eğitimle söz konusu amaçlarını desteklediklerini kaydetti.

Suriyeli sığınmacılara eğitim imkanı sağlayan STK'nın eğitim koordinatörü Muhammed el-Mısri de kamptakine benzer, resmi olmayan eğitim merkezlerinin "yüksek maliyet, kapasite yetersizliği, yaşı büyük çocukların çalıştırılması, evlendirilmesi" gibi sorunlarla mücadele ettiğini aktardı.

Mısri, Rahma Kampı'ndaki ailelerin "Lübnan okullarında gördükleri ayrımcılık ve şiddet" nedeniyle çocuklarını devlet okullarına göndermekten kaçındığını belirterek, kamptaki bin 500 çocuktan sadece 10 tanesinin devlet okulunda eğitim gördüğü bilgisini paylaştı.

Kamptaki eğitim merkezinin kapasitesinin üstünde 3-12 yaş arası 300 öğrenciye eğitim verdiğini söyleyen Mısri, öğrencilerin ihtiyaçlarını oldukça cüzi bir fonla karşıladıklarını belirtti. Mısri, sorunların ancak uluslararası toplum, Lübnan hükümeti ve özel girişimlerin bir araya gelmesiyle çözülebileceğini ifade etti.

- HRW: "500 bin öğrenciden yalnızca 250 bini eğitim görüyor"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Lübnan'daki 1,1 milyon Suriyeli mültecinin 500 bininin çocuk olduğunu açıklarken, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise Lübnan'daki 3 ila 18 yaş aralığındaki 250 bin Suriyeli çocuğun eğitim imkanından mahrum kaldığını belirtti.

HRW, Lübnan'daki Suriyelilerin eğitimiyle ilgili bu yıl yayımladığı raporda, sığınmacı çocukların eğitim hayatına devam edememe gerekçelerine yer verdi.

Örgüt bu gerekçeleri ise "yaşı büyük olanların çocuk işçi olarak çalıştırılması, kızlar için erken evlilik, okula başlamaları halinde kimi zaman diğer öğrencilerden kimi zaman da öğretmenlerden gördükleri sözlü ve fiziksel şiddet karşısında okulu bırakmaları" şeklinde sıraladı.

Başkent Beyrut'taki Amerikan Üniversitesi de Lübnan devlet okullarına kayıtlı Suriyeli öğrenci sayısını 100 bin olarak açıkladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :