Lübnan'daki çöp krizi

Lübnan'daki çöp krizi

Lübnan Başbakanı Temmam Selam'ın çağrısı üzerine olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu, ülkede 8 aydır devam eden çöp krizinin çözülmesi için biri geçici olmak üzere 3 çöp toplama merkezi açılmasını kararlaştırdı- Başkent Beyrut'ta toplanan binlerce Lübnanl

BEYRUT (AA) - Lübnan Başbakanı Temmam Selam'ın çağrısı üzerine toplanan Bakanlar Kurulu, ülkede 8 aydır devam eden çöp krizinin çözülmesi için 3 çöp toplama merkezi açılmasını kararlaştırdı.

Temmam Selam'ın dünkü çağrısı üzerine başkent Beyrut'taki hükümet sarayında "çöp" gündemiyle olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulunun ardından basın açıklaması yapan İletişim Bakanı Remzi Cüreyc, ülkede 8 aydır devam eden çöp krizinin çözülmesi için biri 2 aylığına olmak üzere 3 çöp toplama merkezinin açılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Cüreyc, açılacak çöp toplama merkezlerinin, Beyrut'tun güneyindeki Costa Brava, kuzeydoğusundaki Burc Hammud ve güneydoğusundaki 2 ay süreliğine geçici olarak tekrar açılacak olan Name'de yer alacağını ifade etti.

Hükümetin, çöp toplama merkezlerinin açılacağı bölgelerdeki belediyelere 4 yıl süre zarfında toplamda 50 milyon dolar ödeyeceğini belirten Cüreyc, Bakanlar Kurulunun kararının, çöp krizinin çözümüne yönelik geçici bir çözüm olduğunu aktardı.

Olağanüstü toplanan kabinenin bugün aldığı kararının, önceki yaz aylarında yoğun katılımlı protestolarla hükümeti düşmenin eşiğine getiren çöp krizinin çözülmesi yolunda attığı yeni bir adım olarak görülüyor.

"Bakanlar Düzeyindeki Çöp Komitesi" dün yaptığı toplantıda, Costa Brava, Burc Hammud ve 2 ay süreliğine geçici olarak Name'de olmak üzere 3 çöp toplama merkezinin açılması tasarısı üzerinde anlaşmış, bunun üzerine Başbakan Temmam Selam, kabineyi olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

Öte yandan, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken hükümet sarayının karşısındaki Riyad el-Sulh meydanında "son uyarı" başlığında toplanan binlerce Lübnanlı, ülkede 8 aydır devam eden çöplerin toplanması ve istiflenmesi konusunda yaşanan sorunları protesto etti.

Ellerinde Lübnan bayrakları ve "Son uyarımız", "Çöplerle beraber hükümetiniz de kapı dışarı", "Lübnan'da yolsuzluğa son" yazılı dövizler taşıyan grup, hükümet aleyhinde slogan attı. Öncekilere kıyasla bugün düzenlenen gösteriye katılımın yüksek olması dikkati çekti.

Göstericilere liderlik eden gruptakiler, meydanda kurulan hoparlörden verdiği mesajda ise krizin 24 saat içinde çözülmemesi halinde protestoların sürekli hale geleceğini ayrıca Lübnan yollarında 2 gün boyunca trafiği keseceklerini belirtti.

Bir süre önce "çöplerin yurtdışına ihraç edilmesi" kararı alan hükümetin bir İngiliz firmasıyla anlaştığı ve söz konusu firmanın buradaki atıkları, Rusya'ya ihraç edeceğini açıklanmıştı. Ancak Rusya'nın atıkları alacağına dair anlaşmayı yalanlaması üzerine çöplerin yurtdışına ihraç etme projesi iptal olmuştu.

Kriz nedeniyle önceki ağustos ayında sosyal medya üzerinden bir araya gelen Lübnanlılar "Kokunuz Çıktı" isimli bir kampanya başlatmış ve başkent Beyrut'ta binlerce kişinin katıldığı protestolar düzenlenmişti.

Ağustos ve eylül aylarında, uluslararası kamuoyunun gündemine oturan Lübnan'daki çöp krizinin çözümü için kullanılan geçici çöp toplama noktasında yükselen çöp dağlarının birçoğu halen yerinde duruyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler