Lozan'daki Suriye toplantısı

Lozan'daki Suriye toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu (2):-"Suriye'de gerçekten zalim bir rejim ve diğer taraftan DEAŞ terör örgütü var. Açlık var, kuşatma var, Halep'te bombalama var, siviller, kadınlar ve çocuklar var. Dolayısıyla böyle bir toplantı olduğu zaman herkes beklenti i

LOZAN (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lozan'da yapılan Suriye toplantısının müsteşar ve müsteşar yardımcıları düzeyinde devam edeceğini belirterek, "Neticede bugün burada bir karar alınıp uygulanması yönünde bir kararlılık tam olarak ortaya çıkmadı." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan Suriye toplantısının ardından Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Irak'ın gündeme gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, toplantı boyunca konuşmayan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'nin toplantı biterken ayaküstü söz aldığını söyledi. Çavuşoğlu, Caferi'nin Suriye'deki durumun Irak'ı da etkilediğini, dolayısıyla terör örgütü DEAŞ'in her iki ülkeden de en kısa zamanda temizlenmesi gerektiğine vurgu yaptığını aktardı.

Türkiye olarak Suriye'de ateşkesin sağlanması ve insani yardımın ulaştırılmasına ilişkin uluslararası bir konvoyun oluşturulmasını teklif ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, "Diğer taraftan siyasi çözüm konusunda ve Suriye'nin geleceğiyle ilgilli vizyonuzumuzu paylaştık." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Suriye toplantısının başarısız geçtiği görüşüne de katılmadığını dile getirerek, gayri resmi bir formatta gerçekleşen toplantı öncesinde ateşkes ilan edileceğine dair bir açıklama beklenmediğine dikkati çekti.

- "Kararlılık tam olarak ortaya çıkmadı"

Toplantıdan kesin bir sonuç çıkmamasına rağmen insani yardım, müzakerelerin yeniden başlaması ve ateşkes konusunda görüş birliğine varılan hususlar olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Suriye'de gerçekten zalim bir rejim ve diğer taraftan DEAŞ terör örgütü var. Açlık var, kuşatma var, Halep'te bombalama var, siviller, kadınlar ve çocuklar var. Dolayısıyla böyle bir toplantı olduğu zaman herkes beklenti içine giriyor. Neticede bugün burada bir karar alınıp uygulanması yönünde bir kararlılık tam olarak ortaya çıkmadı. Uzmanlarımız, müsteşarlar ve müsteşar yardımcılarımız görüşmeye devam edecek. Suriyeli kardeşlerimizin ve tüm dünyanın beklentisi bir an önce çözüme gidilsin."

- "İnsanlara yardım ulaştırmanın şartı olamaz"

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre 100 bini çocuk 275 bin sivil halkın yaşadığı kuşatma altındaki Halep'in doğusuna insani yardımların ulaştırılması için belli konuların garanti altına alınması gerektiğini vurgulayarak, "Her şeyden önce bu insani konvoyların vurulmamasının garantisini herkesin vermesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

İnsani yardımların ulaştırılması konusunda bir tarih vermenin mümkün olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Her 15-20 dakikada insani boyutunu hatırlattık. İnsanlara yardım ulaştırmanın şartı olamaz. Bunu her vesileyle vurguladık. Bazı ülkeler de güçlü destek verdi. Özellikle ortak bir konvoy oluşturma fikri, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da hoşuna gitti. Bunun takibini birlikte yapacağız."

Toplantıda insani yardımların ulaştırılabilmesi için 3 günlüğüne de olsa Suriye'deki çatışmaların durdurulması konusunu da ele aldıklarını bildiren Çavuşoğlu, uzmanların bu konu üzerinde de çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :