Libya'daki olaylar

Libya'daki olaylar

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri:"Mısır, Tobruk kentindeki TM'ye bağlı güçlerin, Libya'nın güvenliğini korumak ve ülkedeki petrol zenginliklerini teminat altına almak için harekete geçmesine tam destek veriyor"

KAHİRE (AA) - Mısır, Libya'nın doğusundaki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi'ne (TM) bağlı güçlerin ülkenin petrol zenginliklerini güvence altına almak için harekete geçmesine tam destek verdiğini belirtti.

Mısır resmi haber ajansı MENA’da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Samih Şükri, ABD'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 71. dönem oturumlarına katılmadan önce yaptığı açıklamada, "Mısır, Tobruk kentindeki TM'ye bağlı güçlerin, Libya'nın güvenliğini korumak ve ülkedeki petrol zenginliklerini teminat altına almak için harekete geçmesine tam destek veriyor." ifadesini kullandı.

Mısır'ın, Halife Hafter liderliğindeki TM'ye bağlı güçleri ve bu birliklerin meşruiyetini desteklediğini yineleyen Şükri, Libya'nın yeniden istikrara kavuşması ve ulusal uzlaşının sağlanmasına büyük önem verdiklerini kaydetti.

Şükri ayrıca ABD ve beş Avrupa ülkesinin TM'ye bağlı güçlere yaptığı "Petrol Hilali Bölgesi'nden şartsız geri çekilmeleri" çağrısını "Libya içindeki dengeleri ve hassasiyeti gözetmeyen, aceleci bir açıklama" olarak değerlendirdi.

TM yanlısı askeri birlikler, birkaç gün önce ülkenin kuzeydoğusundaki "Petrol Hilali" olarak adlandırılan bölgede bulunan Sidra, Brega, Ez-Zuveytiye ile Ra's el-Unuf petrol limanlarının ele geçirildiğini açıklamıştı. Bunun üzerine Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere ve ABD, Tobruk güçlerini söz konusu bölgeden "şartsız" geri çekilmeye çağırmıştı.

Libya'da uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi, saldırının silahlı yabancı gruplar, meşruiyete karşı çıkan güçler ve paralı askerler tarafından gerçekleştirildiğini belirtirken, Türkiye de söz konusu saldırıları kınamıştı.

Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kapsayan Petrol Hilali Bölgesi'nde petrol rezervlerinin yanı sıra Sidra, Ra's el-Unuf ve Brega petrol limanları yer alıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :