Libya'da sel felaketinde bilanço ağırlaşıyor! Türk yardım ekipleri yaraları sarmaya devam ediyor

Libya Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, sel felaketinden en çok etkilenen Derna kentinde can kaybının 11 bin 300'e yükseldiği bildirilerek, 10 bin 100 kişinin ise kayıp olduğu ifade edildi. Türk yardım ekipleri Libya’da yaraları sarmaya devam ediyor

Libya'nın doğusunda etkili olan Daniel Fırtınası'nın Derna, Bingazi, Sousse, Al-Marj ve Bayda'da yol açtığı sel felaketinde can kaybı her geçen gün artmaya devam ediyor. Libya Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, sel felaketinden en çok etkilenen Derna kentinde can kaybının 11 bin 300'e yükseldiği bildirilerek, 10 bin 100 kişinin ise kayıp olduğu ifade edildi. Açıklamada, kentte arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği ve can kaybının artabileceği aktarıldı.

aw030634-12.jpg

“SELDE ÖLÜ SAYISI 20 BİNİ BULABİLİR”
Derna Belediye Başkanı Abdulmenam al-Ghaithi yaptığı açıklamada, selde hayatını kaybedenlerin sayısının 18-20 bini bulabileceğini belirtmiş, “Cansız bedenleri çıkarma konusunda uzman ekiplere ihtiyacımız var. Enkaz altında ve suda çok sayıda cansız bedenin bulunması nedeniyle şehre salgın hastalık bulaşmasından korkuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

aw030459-04.jpg

Öte yandan Derna’daki sel felaketi iki barajın çökmesinden kaynaklanmış, 30 milyon metreküpten fazla su şehre dağılmıştı.

aw030459-09.jpg

TÜRK YARDIM EKİPLERİ LİBYA’DA YARALARI SARMAYA DEVAM EDİYOR

Libya’da meydana gelen sel felaketinin ardından Türkiye’nin yardım için gönderdiği AFAD, emniyet, jandarma, Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı ekipler Libya'da yaraları sarmaya devam ediyor.

aw030459-10.jpg

Libya'nın doğusunda etkili olan Daniel Fırtınası'nın neden olduğu sel felaketinden ardından bölgeye ulaşan AFAD, emniyet, jandarma, Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE ve İHH gibi sivil toplum kuruluşlarına bağlı ekipler, çalışmalarına devam ediyor.

ihh-libya.jpg

Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE ve UMKE Atak ekipleri tarafından sel felaketinden en çok etkilenen Derna kentine kurdukları Sahra Hastanesinde, bölge halkına sağlık hizmeti verilirken, bölgede arama ve kurtarma faaliyetleri de yapan UMKE ekipleri sağlık taramalarını da artırarak devam ediyor.

aw030459-06.jpg

DÜNYA METEOROLOJİ ÖRGÜTÜ: CAN KAYIPLARININ ÇOĞU ÖNLENEBİLİRDİ

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Libya’daki sel felaketine yönelik, “Normal çalışan bir meteoroloji servisi olsaydı uyarı verebilirlerdi. Acil durum yönetimi yetkilileri insanların tahliyesini gerçekleştirebilirdi ve can kayıplarının çoğunu önleyebilirdik" dedi.

ihh.jpg

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada Libya’da binlerce kişinin ölümüne yol açan sel felaketine değindi.

aw030088-18.jpg

Selin ardından karşılaşılan en büyük zorluğun, yönetimin "normal şekilde işlememesi" olduğunu vurgulayan Taalas, “Normal çalışan bir meteoroloji servisi olsaydı uyarı verebilirlerdi. Acil durum yönetimi yetkilileri insanların tahliyesini gerçekleştirebilirdi ve can kayıplarının çoğunu önleyebilirdik. Su baskını olayları yaşandı. Erken uyarı sistemleri mevcut olmadığından tahliye yapılmadı. Eğer tahliyeler yapılmış olsaydı can kaybı çok daha düşük olacaktı” ifadelerini kullandı.

aw030634-02.jpg

Taalas ayrıca, "Elbette ekonomik kayıpları tamamen önleyemeyiz, ancak uygun hizmetleri sağlayarak bu kayıpları da en aza indirebilirdik" dedi.

WMO'nun daha önce ülkedeki meteoroloji sisteminde reform yapılmasına yardımcı olmak için Libyalı yetkililerle temas halinde olduğunu belirten Taalas, bu çalışmaların güvenlik tehditleri nedeniyle sekteye uğradığını aktardı. Taalas, “Ülkedeki güvenlik durumu çok kötü olduğu için oraya gidip durumu iyileştirmek zor" ifadelerini kullandı.

aw030634-03.jpg

ÜLKE DOĞU VE BATI OLARAK İKİYE AYRILMIŞ DURUMDA
Libya’da yönetim, Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilip öldürülmesinden bu yana doğu ve batı olarak ikiye bölünmüştü. Batıda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe görev yaparken, doğuyu ise “Başbakan” Ossama Hamad yönetiyor. Ülkede iki yönetimin bulunması, doğal afetlere hızlı ve koordineli bir şekilde müdahale edilmesini zorlaştırıyor.

aw030088-10.jpg

aw030088-02.jpg

aw030088-03.jpg

aw030459-08.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.