Kuyumcular madeni 5 lirayı daha avantajlı buldu

Kuyumcular madeni 5 lirayı daha avantajlı buldu

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından piyasaya sürülen madeni 5 liraların avantajları merak konusu! Kuyumcu Emre Öztürk, madeni 5 liraların tasarımını ve kullanım avantajlarını değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından piyasaya sürülen özel madeni 5 liralar, kuyumcu Emre Öztürk tarafından değerlendirildi. Öztürk, madeni 5 liraların özellikle hatıra parası olarak tasarlandığını belirtirken, bu paraların yaklaşık 8,25 gram ağırlığında ve 28 milimetre çapında üretildiğini ifade etti. İlk etapta 100 milyon adet basılan bu paraların tedavülde ne kadar süreyle kullanılacağı ise henüz bilinmiyor.

Kuyumcular madeni 5 lirayı daha avantajlı buldu

Madeni 5 liraların tasarımıyla ilgili konuşan kuyumcu Emre Öztürk, paraların bir tarafında Mustafa Kemal Atatürk'ün silueti ile Türkiye Yüzyılına özel tasarlanan logo, diğer tarafında ise 5 rakamının yanında TC simgesinin bulunduğunu açıkladı. Bakır, çinko, ve nikel karışımından yapılan madeni 5 liraların eski 1 liraların gramajında olduğunu belirten Öztürk, özellikle bu paraların kağıt paralara göre daha az yer kaplamasının avantaj oluşturduğunu vurguladı.

Kuyumcular madeni 5 lirayı daha avantajlı buldu

Dükkânına gelen müşterilerin madeni 5 lirayı gördüklerinde şaşırdığını ifade eden kuyumcu esnafı, madeni paranın şu anda tedavüle girmiş olmasına rağmen gelecekte kâğıt paraların yerini alıp almayacağını bilmediklerini dile getirdi. Ancak madeni 5 liraların daha az yer kaplaması nedeniyle makinelerde ve otomatik mekanizmalarda kullanımının hız kazanabileceğini düşündüklerini belirtti.

Kuyumcular madeni 5 lirayı daha avantajlı buldu

Kuyumcu Emre Öztürk, müşterilere madeni 5 liraları temin etme imkanı sunduklarını ve vatandaşların bu yeni paralara karşı ilgi gösterdiğini aktardı. "Madeni 5 lira var mı?" sorularına ellerinde bulundukça olumlu yanıt verdiklerini ifade eden Öztürk, gelecekte devletin bu konudaki politikasının belirleyici olacağını söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.