Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

ABD Dışişleri Bakanı Kerry:- "Husiler ile Salih yanlılarının, BM ve uluslararası toplumla yapıcı şekilde çalışması gerekiyor"

SANA (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Yemen'deki Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarına, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplumla birlikte yapıcı şekilde çalışmaları çağrısında bulundu.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA'nın haberine göre, Kerry, Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'i telefonla arayarak Yemen krizindeki son gelişmeleri görüştü.

Kuveyt'teki müzakerelerin, Yemen halkının maruz kaldığı sıkıntılara son vermek için "uygun bir fırsat" olduğunu belirten Kerry, "Husiler ile Salih yanlılarının, BM ve uluslararası toplumla yapıcı şekilde çalışması gerekiyor." dedi.

Kerry, Yemen'de çatışan tarafların mevcut ateşkese uyması gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ise Yemen müzakerelerinde Husiler ile Salih yanlılarını temsil eden heyetlere, krizi çözüme kavuşturmak için BM'nin önerisinin etkin hale getirilmesi çağrısında bulunarak, barış görüşmelerine devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yemen'de Husiler ve Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara çözüm için düzenlenen müzakerelerin ilk turu 21 Nisan'da Kuveyt'te başlamıştı.

Müzakereler çerçevesinde son olarak Husiler ve Salih yanlılarını temsil eden heyet, BM'nin sunduğu çözüm planını imzalamaya yanaşmazken, Yemen Cumhurbaşkanlığı söz konusu planı kabul ettiğini duyurmuştu.

Anlaşma taslağında, anlaşmanın imzalanmasından 45 gün sonra başlanacak siyasi diyaloğa hazırlık olarak Husilerin başkent Sana, Taiz ve El-Hudeyde'den çekilmesinin öngörüldüğü ifade edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :