Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Yemen hükümet heyeti Kuveyt'teki müzakere masasına geri döndü

SANA (AA) - Yemen Dışişleri Bakanı ve Kuveyt'teki müzakerelerde hükümeti temsil eden heyetin başkanı Abdulmelik el-Mihlafi beş gün aradan sonra hükümet heyetinin yeniden müzakere masasına döndüğünü açıkladı.

Mihlavi, sosyal medyadaki resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hükümet heyetinin talep ettiği altı noktaya ilişkin verilen bölgesel ve uluslararası garantiler sonrasında müzakerelere dönülmesi kararı verildiğini belirtti.

Mihlavi, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi vermezken hükümet kaynakları Kuveyt'teki ortak oturumların bugün yeniden başlayacağını dile getirdi.

- Katar arabulucu oldu

Öte yandan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi hükümet heyetinin yeniden müzakere masasına dönmesi konusundaki ikna ettiği bildirildi.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, 16. Doha Forumu sırasında Yemen Cumhurbaşkanı Hadi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü. Görüşmenin ardından Katar Emiri Al Sani'nin Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'yi beş gün aradan sonra hükümet heyetinin yeniden müzakere masasına dönmesi konusundaki ikna çabalarının başarıyla sonuçlandığı kaydedildi.

- BM'den "tarihi fırsatı değerlendirin" çağrısı

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, müzakerelerin yeniden başlanmasını "tarihi bir fırsat" olarak nitelendirerek, taraflara, bu durumu en iyi şekilde değerlendirmeleri çağrısında bulundu.

Yemen'in hiç olmadığı kadar uluslararası alanda destek gördüğünü kaydeden Ahmed, "Yemen'deki tarafların bu tarihi fırsattan istifade etmelerini, ülkenin ve halkın güvenliği için birlik olmalarını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Yemen'deki son gelişmeler ve Kuveyt'te yürütülen barış müzakerelerinin ele alındığı görüşmede, müzakerelerin 2216 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uygun gerçekleşmesi garantisi verilmesi üzerine Hadi'nin müzakerelere yeniden başlanmasını kabul ettiği ifade edildi.

Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dün, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 16. Doha Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, "Kuveyt'teki görüşmeler, barışın tesisi için temel teşkil ediyor. Tarafları, bir anlaşmaya varmak için kendilerinden beklenilen esneklik göstermeye çağırıyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Yemen hükümet heyeti, salı günü, Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarından altı konuyu kabul ettiklerine dair yazılı cevap gelene kadar Kuveyt’teki barış müzakerelerine katılımlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.

Mihlafi, söz konusu altı konuyu şu şekilde açıklamıştı:

"Husilerin şehirlerden çekilmesi ve silahlarını teslim etmesini öngören Birleşmiş Milletler (BM) 2216 sayılı karara, Körfez ülkelerin girişimi ve uygulama mekanizmaları ile Ulusal Diyalog Kongresi’nden çıkan kararlara uyulması, İsviçre’nin Basel kentinde geçen aralık ayında gerçekleşen görüşmelerden çıkan, güven oluşturmak amacıyla tutukluların serbest bırakılması, başta Taiz olmak üzere kentlere uygulanan ablukanın kaldırılması yönündeki kararların uygulanması, bu beş noktanın yanı sıra BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed’in, siyasi süreçte silahların teslim edilmesi, şehirlerden çekilmesi ve oluşturulan üçlü komitelerin görevlerini uygulanmasından sonra başlayacağı yönünde Kuveyt’teki müzakerelere sunduğu ajandasına uyulması, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin meşruiyetinin tartışılmamasını istiyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler