Kütükcü’den verimlilik vurgusu

Kütükcü’den verimlilik vurgusu

Kütükcü: Yolumuza üretimi cazip kılarak devam etmek zorundayız”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Konya İl Müdürlüğü ile Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından "Dünya Devlerinden Konya‘da Enerji Verimliliği" paneli gerçekleştirildi. Panelde konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü,  Türk özel sektörünün artan başarısına dikkat çekerek, “Türkiye’nin başarısının artmasını istiyorsak, istikrardan asla taviz vermeden, kaynaklarımızı verimli kullanarak ve özellikle de üretimi cazip kılarak yolumuza devam etmek zorundayız” dedi.  Konya Valisi Muammer Erol’un da katıldığı ve verimliliğin önemine dikkat çekilen panelin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, 4. Sanayi Devriminin başladığını, bu ortamda üretim girdilerini verimli kullanabilenlerin karlarını ve rekabet güçlerini artırabileceklerini vurgulayarak, işletmelerin enerji verimliliklerini iki katına çıkarmaları halinde karlarının da iki katına çıkacağına dikkat çekti. Türkiye’nin enerji verimliliği ile insan kaynağı verimliliği konusunda OECD ülkelerinin gerisinde olduğunu kaydeden Kütükcü, “Odamızın Lonca Dergisi’nin bu sayısında insan kaynağı verimliliğini kapağa çektik. Yaptığımız araştırmalar bize, kapakta gördüğümüz ‘çok çalışıyoruz ama rekabet edemiyoruz’ başlığını attırdı. Çünkü verimlilik odaklı çalışmıyoruz” şeklinde konuştu.

‘KALKINMIŞ TÜRKİYE’Yİ HEP BERABER İNŞA ETMEK ZORUNDAYIZ’

Türk özel sektörünün son 15 yılda önemli başarılara imza attığını ve istikrarlı ortamda neler yapabileceğini tüm dünyaya ispat ettiğini ifade eden Kütükcü, şunları söyledi: “Eğer Türkiye olarak bu başarıların artmasını istiyorsak, istikrardan asla taviz vermeden, kaynaklarımızı verimli kullanarak ve özellikle de üretimi cazip kılarak yolumuza devam etmek zorundayız.  Üreten toplumun, yücelen toplum olduğunu unutmadan kalkınmış bir Türkiye’yi hep beraber inşa etmeliyiz.”

VERİMLİLİK EYLEM PLANI HAZIRLANMALI

Konya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır da, bakanlığın enerji verimliliği konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özel işletmelerin verimliliği artıracak çalışmalar yapması gerektiğini dile getiren Özalır, profesyonel kişilerin işbaşında olması ile verimliliğin elde edileceğini kaydetti. Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy ise, enerji verimliliğinin yaşam tarzı haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Verimlilik eylem planı hazırlanması gerektiğini vurgulayan Duransoy, bu konuda çocuklara küçük yaşlardan itibaren verilecek eğitimle verimliliğin alışkanlık haline getirilebileceğini kaydetti. Duransoy, modern fabrikalar kurulup, bunun tanıtımının yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Kemal Akgül’ün başkanlığındaki panele geçildi. Panelde Toyota Üretim Planlama Müdürü İrfan Sarıcı, S&Q Mart Eğitim, Etüt, Proje Yöneticisi Nafi Baran, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı Danışmanı Hidenori Taruı ve Panasonıc Yönetim Kurulu Üyesi Kazuhito Takahashı, akıllı şehir tasarımı ve enerji verimliliği, endüstriyel tesislerde enerji verimliliği etüt çalışmalarında tasarruf odakları ve yapılan örnek çalışmalar ile yalın üretim konularında bilgi verdi. Haber Merkezi