"Kuşak ve Yol katılmak isteyenlere açık bir platform"

"Kuşak ve Yol katılmak isteyenlere açık bir platform"

Çin Devlet Başkanı Şi: - "Kazan-kazan ilkesiyle hareket eden Kuşak ve Yol, katılmak, katkıda bulunmak ve eşit şekilde yararlanmak isteyenler için açık ve kapsayıcı bir platform"- “Çin, 2019’da Kuşak ve Yol Forumu’nun ikincisini düzenleyecek"

PEKİN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu’nun katılmak ve katkıda bulunmak isteyenler için açık ve kapsayıcı bir forum olduğunu söyledi.

Çin'in ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 29 ülke liderinin katıldığı Kuşak ve Yol Forumu sona erdi.

Şi, düzenlediği basın toplantısında, forumun ikincisinin 2019'da yapılacağını belirterek, 130 ülke ve 70 uluslararası kuruluştan bin 500 delegenin katılımıyla düzenlenen forumda dünyaya olumlu mesaj gönderildiğini kaydetti.

Sıcak bir atmosferde geçen forumda siyaset, altyapı, ticaret, finans alanlarında 270 somut sonuç alındığına ve Çin ile diğer ülke ve uluslararası kuruluşları temsil eden taraflar arasında 68 anlaşmaya imza atıldığına dikkati çeken Şi, "Kazan-kazan ilkesiyle hareket eden Kuşak ve Yol, katılmak, katkıda bulunmak ve eşit şekilde yararlanmak isteyenler için açık ve kapsayıcı bir platform." dedi.

Türkiye’nin Orta Koridor, Rusya’nın Avrasya Ekonomik Birliğini de içine alan inisiyatif, ulaşım, kargo, altyapı, enerji, iletişim, gümrük, yazılım, ekonomi ve ticaret, endüstriyel üretim, e-ticaret, denizcilik alanlarında iş birliklerini kapsıyor.

Şi, forumun açılış konuşmasında, Çin’in projeye 79 milyar dolar mali destek sunacağını açıklamıştı. Forumun açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de konuşma yapmıştı. Pekin’de iki gün süren toplantıları dünya genelinden 4 bin 500'den fazla basın mensubu takip etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler