Kuşak ve Yol Forumu'nun ardından

Kuşak ve Yol Forumu'nun ardından

Pekin'de düzenlenen forum çerçevesinde çok sayıda anlaşma imzalandı- Türkiye ile Çin, ulaştırma ve kültür alanlarında anlaşmalara imza attı

PEKİN (AA) - Çin’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 29 liderin katılımıyla 14-15 Mayıs'ta düzenlenen Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu çerçevesinde ticaret, ekonomi, eğitim ve insani yardım alanında çok sayıda anlaşma imzalandı.

Başkent Pekin’de iki gün süren forum, 130 ülke ve 70 uluslararası kuruluştan temsilcileri bir araya getirdi. 29 ülkenin devlet başkanı veya başbakan düzeyinde katıldığı forumda bin 500 delege hazır bulundu.

Tarihi İpek Yolu’nun modern kara, demir, deniz ve havayollarıyla canlandırılmasını konu alan Kuşak ve Yol Forumu'nda ana gündem ekonomi, ticaret ve ulaştırma projeleri oldu.

Çin’den başlayarak Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlaması öngörülen projenin, Türkiye’nin önerdiği Orta Koridor Projesi ve İpek Yolu Girişimi Kervansaray Projesi ile de uyumlu olduğu açıklandı.

Kuşak ve Yol kapsamında Çin ile Türkiye arasında "Uluslararası Taşımacılık ve Koordinasyon Stratejisi Anlaşması" ve "Kuşak ve Yol’un İnşası ve Standart İşbirliğini Güçlendirme Ortak İnisiyatifi" imzalandı.

Bunun yanı sıra iki ülke arasında "Suçluların Karşılıklı İadesi Anlaşması", "Uluslararası Karayolları Üzerinde Taşımacılık Anlaşması" ve "Çin Halk Cumhuriyeti ile Karşılıklı Kültür Merkezlerinin Kurulmasına İlişkin Anlaşma"ya imza atıldı.

- Çin'den 79 milyar dolarlık mali yardım

Forum süresince Çin ile katılımcı ülkeler arasında ticaret ve ekonomi alanında iş birliği anlaşmaları yapıldı.

Bunun yanı sıra ülkeler arasında ulaşım, kargo, altyapı, enerji, iletişim, gümrük, yazılım, ekonomi ve ticaret, endüstriyel üretim, e-ticaret ve denizcilik alanlarında proje veya planlara imzalar atıldı.

Pekin yönetiminin Kuşak ve Yol’un deniz aşırı ülkelerdeki fonlarına 100 milyar yüen (14,4 milyar dolar) ekleyeceği, Çin Kalkınma Bankası ve EXIM Bankası'nın da projeyi desteklemek için toplam 380 milyar yüen (55,8 milyar dolar) kredi sağlayacağı aktarıldı.

Çin'in, gelecek üç yılda proje çerçevesinde katılımcı ülke ve kuruluşlara 60 milyar yüen (8,7 milyar dolar) yardım vereceği ifade edildi.

Diğer yandan gelişmekte olan ülkelere 2 milyar yüen (290 milyon dolar) tutarında acil gıda yardımında bulunacağını taahhüt eden Pekin yönetimi, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında Güney-Güney İşbirliği Yardım Fonu’na 1 milyar dolar yardım aktaracak. Çin, aynı zamanda sayısı 300’ü bulan fakirlikle mücadele ve sağlık projeleri için de 1 milyar dolar sağlayacak.

- Her yıl 10 bin yabancı öğrenciye burs

Eğitim ve bilimin de masaya yatırıldığı Kuşak ve Yol Forumu’nda, her yıl katılımcı ülkelerden 10 bin öğrenciye Çin’de eğitim görmeleri için burs verileceği açıklandı.

Çin'in 5 yıl içinde katılımcı ülkelerde 50 ortak laboratuvar kuracağı ve 5 bin yabancı bilim insanının yetişmesine katkıda bulunacağı belirtildi.

- Kuşak ve Yol Forumu'nun ikincisi 2019’da

Çeşitli ülkelerden 4 bin 500 basın mensubunun takip ettiği Kuşak ve Yol Forumu'nun ikincisi 2019’da yine Çin’in ev sahipliğinde düzenlenecek. Çin Uluslararası İthalat Fuarı da 2018’de yapılacak.

Kuşak ve Yol İnisiyatifi doğrultusunda 2013’ten bu yana uluslararası projelere Çin tarafından yapılan yatırım 50 milyar doları aşarken ilgili ülkelerle 56 ortak ekonomi bölgesi kuruldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :