Kurtulmuş AA Editör Masası'na konuk oldu

Kurtulmuş AA Editör Masası'na konuk oldu

Kurtulmuş: (2)- "Terör örgütleri neden bu kadar yakın stratejik iş birliği içerisinde? Türkiye'ye diz çöktürmek istiyorlar. Arkasındaki güçlerle, bunların sırtını sıvazlayan ağa babalarıyla birlikte Türkiye'nin güçlü bir şekilde yoluna devam etmesini enge

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, terör örgütlerinin, arkalarındaki güçlerle Türkiye'nin güçlü bir şekilde yoluna devam etmesini engellemek istediklerini belirterek, "Şimdi referandum sürecinin, onlar için ayrı bir motivasyon unsuru olduğu kanaatindeyim. 'Aman şu referandumda evet çıkmasın' diye terör örgütlerini de kullanarak Türkiye'de bir korku atmosferi oluşturabilirler, halkı canından bezdirecek bir noktaya getirebilirler. Bununla ilgili her türlü tedbirlerimizi alıyoruz. Allah'ın izniyle referandumda büyük oranda 'evet' çıktıktan sonra da bu terör örgütleri, hiçbir şekilde sesi soluğu çıkmayacak noktaya gelirler." dedi.

Kurtulmuş, katıldığı Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.

"Yeni sistemde cumhurbaşkanının yetkilerinin olağanüstü olacağı yönünde eleştiriler var. Başbakanlık kurumunun uhdesinde yetkilerini üstlenmiş mi olacak, yoksa cumhurbaşkanına ekstra yetkiler mi verilecek?" şeklindeki soru üzerine Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, yetki ve sorumluluk konusunu eleştirenlerin bugünkü cumhurbaşkanının yetkilerine bakması gerektiğini belirtti.

Mevcut cumhurbaşkanlığının olağanüstü yetkilerle donatılmış bir mekanizma olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Cumhurbaşkanımız kişisel olarak bir güç devşirme peşinde olsa, bu sistemin, mevcut sistemin devamından yana olması lazım. Bu yeter artar bile. Bir de sorumsuz, hiçbir şekilde hesap vermeyen bir cumhurbaşkanı. Anayasa değişikliğiyle birlikte parlamentonun hesap sorabileceği bir cumhurbaşkanı var. Tabii aradan başbakanlık mekanizması kalktığı için başbakanlığın sahip olduğu yetkilerin bir kısmı cumhurbaşkanına geçmiş oluyor.

Dolayısıyla mevcut sistemde iki başlı yürütme, açın bakın, Anayasa'yı okuduğunuz zaman yürütmenin önemli birtakım fonksiyonu cumhurbaşkanının uhdesinde, çok büyük bir kısmı da başbakanın uhdesinde. Anayasa gereği iki başlı yürütme ortadan kaldırılıyor ve tek bir yürütme mekanizması kuruluyor, bunun adına da 'cumhurbaşkanlığı sistemi' deniyor. Dolayısıyla ilave, olağanüstü yeni yetkilerle donatılmış bir cumhurbaşkanlığı değil, mevcut anayasal sistem içerisinde var olan, yürütmenin tamamını tek elde toplayan bir sistem."

Kurtulmuş, "Referandum süreci öncesinde 'siyasi suikastler düzenleneceği ve toplumda bir kaos ortamı oluşturulacağı' şeklinde iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Üst düzeye isimlere yönelik önlemler alındı mı?" sorusunu yanıtlarken, Türkiye'nin 2015 Temmuz ayından bu yana, Suruç ve Ankara saldırılarından itibaren artarak devam eden terör saldırılarıyla karşı karşıya olduğuna, terör saldırılarının DEAŞ, PKK ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olmak üzere, üç koldan geldiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin ağır bir şekilde terörle boğuştuğunun, terör tehdidiyle mücadele ettiğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin her türlü terör örgütünün tehdidine karşı başarılı bir mücadele ortaya koyduğunu kaydetti.

15 Temmuz'dan sonra tamamen şirazeden çıkan FETÖ'nün her alanda kullanıma hazır halde terör örgütlerinin emrine girmesinin Türkiye'de yeni bir tehdidi de ortaya çıkardığını ifade eden Kurtulmuş, FETÖ, PKK, DEAŞ'ın yeri geldiğinde iş birliği yaparak, stratejik bir plan içerisinde hareket ederek, Türkiye'yi her türlü terör saldırısıyla karşı karşıya bırakabileceklerini belirtti.

- "Her türlü tedbiri alıyoruz"

Ortaköy'deki saldırının yeni bir tür olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Rus Büyükelçi Andrey Karlov'un suikaste kurban gitmesi ise başka bir saldırı şekli." dedi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bundan sonra da suikastler, canlı bombalar, vesaireler bunlar devam edebilir. Terör örgütleri neden bu kadar yakın stratejik iş birliği içerisinde? Türkiye'ye diz çöktürmek istiyorlar. Arkasındaki güçlerle, bunların sırtını sıvazlayan ağa babalarıyla birlikte Türkiye'nin güçlü bir şekilde yoluna devam etmesini engellemek istiyorlar. Şimdi referandum sürecinin, onlar için ayrı bir motivasyon unsuru olduğu kanaatindeyim. 'Aman şu referandumda evet çıkmasın' diye terör örgütlerini de kullanarak Türkiye'de bir korku atmosferi oluşturabilirler, halkı canından bezdirecek bir noktaya getirebilirler. Bununla ilgili her türlü tedbirlerimizi alıyoruz. Allah'ın izniyle referandumda büyük oranda 'evet' çıktıktan sonra da bu terör örgütleri, hiçbir şekilde sesi soluğu çıkmayacak noktaya gelirler. Bu motivasyonlarını da kaybederler."

Terör örgütleri bakımından Türkiye'nin büyük bir tehdit altında bulunduğunu kaydeden Kurtulmuş, bunlarla ilgili titiz çalışmalar yapıldığını vurguladı.

- "Reina saldırısı Türkiye'yi yasa boğdu"

Güvenlik güçlerinin terörle mücadele konusunda olağanüstü gayretle çalıştığına işaret eden Kurtulmuş, "Diyelim ki bir yerde bomba patlıyor ama belki 50 bombalı saldırı önleniyor. Bir suikast yapılıyor, çok sayıda suikast teşebbüsü önleniyor. Reina saldırısı, hepimizin içini karartan, bütün Türkiye'yi yasa boğan bir saldırı. Ondan evvel 50 tane saldırıyı önlemiş olsanız bunun bir kıymeti yok, görünmüyor." diye konuştu.

İstihbarat bilgilerinin değerlendirilmesi sonucunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na zırhlı araç tahsis edilmesi ve kendisinin "Başka isimler de var" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bunların istihbarat raporlarına dayandığını ve terör örgütlerinin nasıl davranacağının önceden anlamaya çalışılarak, tedbirler alındığını aktardı.

Kurtulmuş, zırhlı araç tahsisi, koruma sayısının artırılması gibi koruyucu tedbirler alındığını bildirerek, "Hem tedbir alacağız hem de 'Allah korusun' demeye devam edeceğiz." dedi.

- Reina saldırısı

Kurtulmuş, "Reina saldırısı arkasında bazı ülkelerin istihbarat güçleri olabileceğini söylemiştiniz. Saldırganın FETÖ'den aranan bir yarbayla defalarca konuştuğu bilgisi var. Saldırganın sorgusunda ulaşılan son bilgiler neler?" sorusu üzerine, olayın işleniş tarzı itibarıyla, ne kadar iyi yetiştirilmiş olursa olsun bir militanın tek başına yapacağı bir şey olamayacağını vurguladı.

Saldırganın sorgusunun geniş kapsamlı devam ettiğini ifade eden Numan Kurtulmuş, sorgulama sırasında olayın arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasına yönelik bilgilere ulaşılacağını, herhangi bir fail yakalandığında emniyet güçlerinin geriye dönük iz sürebilme noktasında avantaja sahip bulunduğunu kaydetti.

Emniyet güçlerinin saldırgana ilişkin önemli detay bilgilere sahip olduğunu bildiren Kurtulmuş, bu saldırının bütün boyutlarıyla ortaya konulmasıyla yönlendirenlere, gerçek güçlere ulaşılabileceğini açıkladı.

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :