Kurmay Albay Kurtoğlu'nun mahkum edilmesi

Kurmay Albay Kurtoğlu'nun mahkum edilmesi

HSYK 2. Dairesi, eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Kurtoğlu ile 5 subayı, Silivri Cezaevinden cenaze iznine giden tutuklunun hürriyetini kısıtladıkları iddiasıyla mahkum eden 3 yargı mensubunu tedbiren görevden uzaklaştırdı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, babası öldüğü için iki gün cezaevinden izin alan tutukluya izin vermedikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu ve 5 subayı mahkum eden savcı ve 2 hakimi tedbiren görevden uzaklaştırdı.

Daire, cezayı onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin 4 üyesi ile onama istemli tebliğname hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı hakkında da suç duyurusunda bulundu. 

Babası öldüğü için Silivri Cezaevinde kendisine izin verilen tutukluya iznini kullandırmadıkları gerekçesiyle jandarma görevlileri hakkında 2011 yılında dava açıldı.

Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, Kurmay Albay Kurtoğlu ile görevi sırasında birlikte çalıştığı 5 personel, "Kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan mahkum edildi. 

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 14. Ceza Dairesi, kararı onadı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının karar düzeltme istemi üzerine dosyayı yeniden görüşen ve farklı heyetle toplanan Yargıtay 14. Ceza Dairesi bu kez kararı bozdu. 

Yargılama sürecinin ardından, Kurmay Albay Kurtoğlu ve subaylar hakkında dava açan eski Silivri Savcısı, şu an Şanlıurfa Cumhuriyet Savcısı Mehmet Kurt ile kararı veren eski Silivri 2. Asliye Ceza hakimleri Zonguldak Hakimi Zühal İşgören ve Diyarbakır Hakimi Ahmet Türkeri hakkında şikayette bulunuldu. 

Ayrıca, yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay üyeleri ve onama istemli tebliğname hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı da HSYK'ya şikayet edildi.

İddialarla ilgili HSYK Başmüfettişliği tarafından hazırlanan ön raporu değerlendiren HSYK 2. Dairesi, Kurtoğlu ve 5 subayı mahkum eden savcı ile 2 hakimi tedbiren görevden uzaklaştırdı.

Daire, cezayı onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin 4 üyesi ile onama istemli tebliğname hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Hakimler İşgören, Türkeri ile Savcı Kurt hakkında yürütülen soruşturmada, müfettiş soruşturmasının tamamlanmasının ardından sonuç raporuna göre yeniden bir değerlendirme yapılacak ve gerekli görülmesi halinde bu kişilere disiplin cezası verilecek.

Yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi üyeleri ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı hakkındaki suç duyurusuna ilişkin yazı ise Yargıtaya gönderilecek. 

Yargıtay üyeleri hakkındaki iddiaları, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu ele alacak. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı