Küresel piyasalarda Merkez Bankalarının etkileri sürüyor

Küresel piyasalarda Merkez Bankalarının etkileri sürüyor

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda Merkez Bankaları kararlarının etkisi izlenmeye devam edilirken, dolardaki düşüş ve tahvil faizlerindeki gerileme dikkati...

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda Merkez Bankaları kararlarının etkisi izlenmeye devam edilirken, dolardaki düşüş ve tahvil faizlerindeki gerileme dikkati çekiyor.
Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) teşvikleriyle destek bulan küresel piyasalarda, bu hafta Japonya Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarıyla pozitif hava sürdü.
Söz konusu kararlar özellikle gelişmekte olan ülkelerde iyimserliği artırırken, petrol fiyatlarındaki yükseliş de pay piyasalarındaki pozitif havayı destekledi.
ABD 10 yıllık tahvil faizleri dün gün içinde gördüğü yüzde 1,93 seviyelerinden yüzde 1,8554 seviyelerine kadar geriledi. Dolar endeksi ise 95,8 seviyelerinden düşüşe geçerek 94,8 seviyelerinde dengelendi. Pay piyasalarında ise yükselişler sürdü ve S&P 500 endeksi yüzde 0,66, Nasdaq endeksi yüzde 0,23 değer kazandı. Dow Jones endeksi ise günü yüzde 0,90 artışla tamamlarken, böylece bu yılki tüm kayıplarını telafi etti.
Analistler, ABD tarafında bugün veri akışının zayıf olduğunu belirterek, New York Fed Başkanı William Dudley'in açıklamalarının takip edileceğini belirtiyor.
Avrupa tarafında, dün Fed kararlarının piyasalara yansımaları izlenirken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikasından çıkan kararlar takip edildi. Banka politika faizini yüzde 0,5 seviyesinde bırakırken, toplantı tutanaklarında İngiltere'nin AB referandumuna ilişkin belirsizliğin artmasının, büyümenin baskılanmasına yol açabileceği uyarısında bulunuldu.
Söz konusu gelişmeler sonrasında avro/dolar paritesi dün 1,1343 ile yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra, bugün 1,13'ün hemen üzerinde dengelendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,91 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,45 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,42 yükseldi.
Analistler, Avro Bölgesi 4. çeyrek iş gücü maliyetlerinin takip edileceğini belirterek, Fed'in faiz artırımında temkinli yaklaşımının ardından ECB'nin daha fazla sorumluluk almasına ilişkin beklentilerin arttığını kaydediyor.
Asya borsaları da Fed sonrası oluşan pozitif havayı devralırken, şu dakikalarda Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,5 yükselişle seyrediyor. Japonya'da Nikkei endeksi ise yenin dolar karşısında güçlenmesinin ihracatçı şirket hisseleri üzerinde oluşturduğu baskının etkisiyle günü yüzde 1,25 düşüşle tamamladı. Öte yandan Japonya'da 10 yıllık tahvil faizleri yüzde eksi 0,135 ile tarihinin en düşük seviyesini gördü.
Yurt içinde Borsa İstanbul 100 endeksi (BIST 100), küresel piyasalardaki iyimser hava ve dolar/TL'nin 2,84 sınırına kadar gerilemesinin etkisiyle 81.389,27 puana kadar çıkarken, günü de 81.377,13 puanla 4 ayın zirvesinden tamamladı. Türkiye'de 10 yıllık tahvil faizleri de dün 4 ayın ardından ilk kez yüzde 9,99 ile tek haneye düşmesinin ardından yüzde 10,04'te dengelendi.
Uluslararası piyasalarda şu dakikalarda dolar/TL 2,8501 ve avro/TL de 3,2238 seviyelerinden işlem görüyor.
Analistler, küresel piyasalarda Fed'in faiz kararlarının piyasalar tarafından hazmedilmeye çalışıldığını, gelişmekte olan ülke piyasalarına talebin arttığını belirterek, Türk lirasının dolar karşısında değer kazanmasının da pay piyasalarındaki yükselişi desteklediğini kaydediyor.
Teknik açıdan endeksin 81.000 puanın üzerinde kapanış gerçekleştirmesinin yükselişlerin devamı açısından önemli olduğunu vurgulayan analistler, 82.000 ve 82.500 seviyelerinin direnç, 80.400 seviyesinin ise destek konumunda bulunduğunu dile getiriyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle;

10.00 Türkiye, ocak dış ticaret endeksleri12.00 Avro Bölgesi, 4. çeyrek iş gücü maliyetleri14.30 Türkiye, 3. çeyrek 2015 Finansal hesaplar16.00 ABD, mart Michigan Üniversitesi Güven Endeksi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :