Küresel piyasalara Fed desteği

Küresel piyasalara Fed desteği

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) faizlerde değişikliğe gitmemesi ve toplantı tutanaklarının beklenenden daha güvercin olmasının...

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) faizlerde değişikliğe gitmemesi ve toplantı tutanaklarının beklenenden daha güvercin olmasının ardından pozitif bir seyir izleniyor.
Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) son dönemdeki olumsuz küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri gerekçe göstererek faizlerde değişikliğe gitmedi. Komite üyeleri ayrıca yıl sonu faiz oranı beklentilerini yüzde 1,4'ten yüzde 0,9'a revize etti. Söz konusu revizeyle bu yıl içinde gerçekleştirilmesi beklenen faiz artırımı sayısı da 4'ten 2'ye inmiş oldu.
Kararlar sonrasında açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Janet Yellen, sık sık "kademeli" ve "tedbirli" ifadelerine vurgu yaparken, faiz artırımı için nisan toplantısının canlı bir ihtimal olduğunu belirtti.
Fed kararlarının beklenenden daha güvercin olması sonrasında dolar endeksi gün içinde gördüğü 97 seviyelerinden düşüşe geçerek 95,9'dan günü tamamlarken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2 düzeyinden yüzde 1,90'a geriledi. Karar sonrasında artan risk iştahıyla Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,56 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,75 değer kazandı.
Analistler, Fed'in beklenenden daha güvercin tonlaması, faiz artırım sayısına ilişkin beklentileri düşürmesinin risk iştahını artırdığını ve bu durumun pay piyasalarındaki yükselişi desteklediğini belirterek, bugün açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları, cari işlemler verilerinin takip edileceğini kaydediyor. Piyasalarda hazirandan önce faiz artışına gidilmesinin beklenmediğine işaret eden analistler, kararların etkilerinin takip edileceğini dile getiriyor.
Avrupa tarafında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) 17 Nisan'da toplantı yapacağı haberleriyle yeniden 40 doların üzerine çıkan petrol fiyatlarının ve Fed kararlarıyla artan risk iştahının etkisiyle pay piyasalarında yükseliş yaşandı. Avro/dolar paritesi Fed kararları öncesinde bulunduğu 1,10 seviyelerinden yükselişe geçerken, şu dakikalarda 1,12 seviyelerinde dengelendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,50, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,58 yükselirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,22 değer kaybetti.
Analistler, bugün Avrupa tarafında şubat ayı enflasyon verileri ile ocak dış ticaret rakamlarının takip edileceğini kaydederek, İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikası toplantısından çıkacak kararların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini ifade ediyor.
Asya borsaları da Fed sonrası oluşan pozitif havayı devralırken, şu dakikalarda Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,91 yükselişle seyrediyor. Japonya'da Nikkei endeksi ise yenin dolar karşısında güçlenmesinin ihracatçı şirket hisseleri üzerinde oluşturduğu baskının etkisiyle günü yüzde 0,22 düşüşle tamamladı.
Yurt içi piyasalarda ise Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü yüzde 0,43 artışla 79.369,24 puandan kapattı. Dolar/TL dün gün içinde yaklaşık bir haftanın en yüksek seviyesi olan 2,9293'e kadar yükseldikten sonra Fed kararlarının ardından 2,86 seviyelerine geriledi. Dolar/TL şu dakikalarda 2,8660 ve avro/TL ise 3,2240 seviyelerinden işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde veri akışının zayıf olduğunu, Avrupa ve ABD'den gelecek verilerin takip edileceğini kaydederek, Fed kararlarının etkisinin izleneceğini dile getiriyor.
Teknik açıdan 78.500 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu aktaran analistler, 79.600 seviyesinin ise direnç olarak izleneceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle;
12.00 Avro Bölgesi, ocak dış ticaret dengesi
12.00 Avro Bölgesi, şubat TÜFE
14.00 İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz Kararı
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
14.30 ABD, 4. çeyrek cari işlemler dengesi
14.30 ABD, mart ayı Philadelphia Fed İmalat Sanayi Endeksi
14.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
16.00 ABD, JOLTS açık istihdam sayısı
16.00 ABD, şubat ayı öncü göstergeler endeksi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :