"Küresel çapta dolar varlıklarından çıkışlar yaşanabilir"

"Küresel çapta dolar varlıklarından çıkışlar yaşanabilir"

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Gözgör:- "Fed’in etkisiyle doların küresel olarak değer kaybettiğini, küresel çapta dolar varlıklarından çıkışlar yaşandığını görebiliriz"- "Altının gramı yeniden 118-120 TL seviyesinde fiyatlanabilir"- "Önümüzdeki

İSTANBUL (AA) - Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, küresel piyasalardaki beklentilere ilişkin, "Önümüzdeki süreçte de Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) etkisiyle doların küresel olarak değer kaybettiğini, küresel çapta dolar varlıklarından çıkışlar yaşandığını görebiliriz" dedi.

Gözgör yaptığı yazılı açıklamayla piyasalardaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi.

Fed'in geçtiğimiz hafta yaptığı toplantının ardından güvercin mesajlar vermesinin küresel çapta dolar varlıklarından çıkışa neden olduğunu aktaran Gözgör, dolardaki düşüşün sürmesinin beklendiğini kaydetti.

Fed'in beklentiler dahilinde yüzde 0,5 olan politika faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmediğini anımsatan Gözgör, Fed üyelerinin yıl sonu faiz oranı tahminlerinin piyasaların yön bulmasında etkili olduğunu kaydetti.

Fed üyelerinin aralık ayı toplantısında faiz oranlarının 2016 yılı sonunda yüzde 1,625 olmasını beklediğini hatırlatan Gözgör, "Bu hafta gerçekleştirilen toplantıda beklentinin yüzde 0,875 seviyesine düşürüldüğünü gördük. Başka bir ifadeyle, Fed üyeleri aralık ayında 25 baz puanlık dört faiz artışı beklerken mevcut görüntüde 25 baz puanlık en fazla 2 faiz artışı öngörüyor. Fed’in para politikasında normalleşme sürecinin hızlı olmayacağı beklentisi doların küresel olarak değer kaybetmesine ve altın fiyatlarının sert yükseliş kaydetmesine neden oldu. Önümüzdeki süreçte de Fed’in etkisiyle doların küresel olarak değer kaybettiğini, küresel çapta dolar varlıklarından çıkışlar yaşandığını görebiliriz" yorumunu yaptı.


- "Altının gramı yeniden 118-120 TL seviyesinde fiyatlanabilir"


Fed’in aralık ayında gerçekleştirdiği toplantıda açıklanan yıl sonu faiz oranı tahminleriyle piyasa beklentileri arasında önemli farklılıklar bulunduğunu aktaran Gözgör, altın fiyatlarına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Piyasalar Fed'in yıl içinde en fazla 2 faiz artışını fiyatlarken, Fed üyeleri 4 faiz artışı bekliyordu. Bu toplantı sonrası Fed ile piyasa beklentisinin artık paralel olduğunu bu yüzden Fed’in yapacağı olası iki faz artışının piyasa tarafından fiyatlandığını ifade edebiliriz. Bu durum küresel olarak doların aşağı yönlü düzeltme sürecine girmesine neden olabilir. Fed’in hızlı faiz artışına yönelmeyeceği beklentisi ve doların zayıflaması altın fiyatlarının 2016 yılının başında yükselişlerinin devam etmesinde etkili olacaktır.

Bu beklentilerle paralel ons altın fiyatının 1300 dolar seviyesine yükseldiğini görebiliriz. Gram altın fiyatlarına baktığımızda ise ons altın yükseliş gerçekleştirmesine rağmen TL’nin değer kazanması gram altının yükselişlerini bir miktar sınırladı. Ancak, ons altının 1280 -1300 seviyesine yükseliş potansiyelinin olması, TL’nin 2,90 seviyelerinde tutunması durumunda gram altın yeniden 118 -120 seviyelerine, çeyrek altın ise 200- 210 TL seviyelerine çıkabilir.

Yeni haftaya baktığımızda ise altın fiyatlarını etkileyebilecek önemli verilerin olduğunu görüyoruz. ABD’den cuma günü açıklanacak olan 2015 yılı dördüncü çeyrek son okuma büyüme rakamları altın fiyatları üzerinde etkili olabilir. Bir önceki açıklanan büyüme rakamlarına göre ABD ekonomisinin yüzde 1 büyüme kaydettiğini görmüştük. Bu oranının aşağı yönlü revize edilmesi halinde altın fiyatları yükselişine devam edebilir."


- "Erdem Başçı Para Politikası Kurulu'na son kez başkanlık yapabilir"


Geçtiğimiz hafta Fed’in yıl boyunca faiz artış hızının yavaş olacağı beklentisinin liranın da içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansıdığını belirten Gözgör, TL ile paralel hareket eden Brezilya reali, Güney Afrika rantı gibi ülke para birimlerinin Fed kararı sonrası daha çok değer kazandığını ifade etti.

"TL’nin bir miktar daha az değer kazanmasını bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına bağlayabiliriz" diyen Gözgör, "(Toplantı) Nisan ayının ortasında görev süresi dolacak olan TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın son toplantısı olabilir. Fed’in yavaş faiz yükselteceği beklentisi, liranın 20 Ocak'tan bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 7 değer kazanması ve enflasyon oranının yıllık bazda yüzde 8,78 seviyesine gerilemesi bir sonraki hafta gerçekleştirilecek olan toplantıda piyasaların bir kesimi tarafından faiz indirimi olabileceği beklentisini ortaya çıkardı. Bu beklentinin etkisiyle toplantının sonucuna kadar TL’nin değer kazanımları sınırlı olabilir" yorumunu yaptı.


- "Yükseliş isteği devam edebilir"


Faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklemediğini anlatan Gözgör, TCMB’nin daha öncesinde ifade ettiği sadeleştirme politikasını uygulamaya geçirmesi halinde USDTRY paritesinin yükselişlerini 2,91 – 2,93 seviyesine doğru sürdürebileceğini kaydetti.

TCMB'nin faiz oranlarını sabit bırakması halinde geri çekilmelerin güçlü destek seviyesi olan 2,82 - 2,80’ne doğru sürebileceğini aktaran Gözgör, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Toplantı metninde ileriki dönemlerde uygulanacak olan para politikalarıyla ilgili mesajlar takip edilecek. TCMB’nin gerçekleştireceği toplantının sonucu, BIST 100 endeksinin de yönünü etkileyecektir. BIST 100 endeksi FED’in açıklamaları sonrası Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Aynı zamanda TCMB’nin faiz indirebileceği beklentisi BIST endeksine olumlu yansıyor. Yükseliş isteği devam edebilir. Aynı zamanda endeks son 1,5 yılın, düşen trendin direnci olan 83.500 - 85.000 seviyesine yaklaşıyor. 80.000 seviyesini üzerinde kalması halinde yükselişlerini 83.500’e doğru sürdürebilir. FED sonrası gelecek haftanın küresel olarak sakin olduğunu görüyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :