Kuluçka Makinesi Nasıl Çalışır?

Kuluçka Makinesi Nasıl Çalışır?

Kuluçka Makinesi Nasıl Çalışır?

Kuluçka makinesi, tavuk gibi kanatlıların yumurtadan çıkması için gereken ideal koşulları taklit eden bir cihazdır. Kuluçka makinesi temel olarak iyi bir havalandırmaya sahiptir ve gelişmekte olan embriyolar için ideal sıcaklık ve nemi koruyabilen özelliklere sahiptir.

Kanatlılar normalde kuluçka döneminde yumurtalarını çevirerek embriyoların gelişimine yardımcı olmaktadır. Gelişmiş kuluçka makinelerinde otomatik çevirme özelliği olduğu için yumurtalar kendi kendine dönmektedir. Bununla birlikte bazı modellerde yumurtaları elle çevirmek gerekmektedir. Tavuk yumurtalarının günde en az üç kez çevrilmeleri gerektiğinden dolayı otomatik çevirme özelliği olmayan makinelerde yoğun emeğe ihtiyaç duyulmaktadır.

Yumurtalar kuluçka makinesinde genelde yaklaşık 30 derecelik bir açıyla muhafaza edilmektedir. Bazı makinelerde havalandırma sistemi olarak fan kullanılırken bazılarında ise delikler bulunmaktadır. Sıcaklıktaki ani değişimi önlemek için makinelerde özel bir sistem bulunmakla birlikte yumurtaların güneş ışığı nedeniyle aşırı sıcaklığa maruz kalmaması için makinenin yerini iyi bir şekilde ayarlamak önemlidir.

Kuluçka Makinesi Nedir?

Kuluçka makinesi, kuluçka süresini kısaltmak ve kısa sürede daha fazla civciv elde etmek için kullanılan bir makinedir. Piyasada farklı kapasitelerde kuluçka makineleri bulmak mümkündür. Makinelerin hepsinde sıcaklığı sabit tutmak için termostatik kontrol cihazı bulunmaktadır. Cihazın içindeki ortam nemi de aynı şekilde otomatik olarak ayarlanmaktadır.

Kuluçka makinelerinin bazıları yumurtaları otomatik olarak çevirirken bazılarında ise yumurtaları elle çevirmek gerekmektedir. Yumurtaların döndürülmesi, embriyonun zara yapışmasını engellemek açısından önemlidir. Elle döndürmenin gerekli olduğu durumlarda yumurtanın her iki tarafına farklı işaretler yazmak, yumurtanın çevrilme zamanı geldiğinde karışıklık olmaması açısından gereklidir.

Normalde kuluçka makinesinin yaptığı şeyi tavuk içgüdüsel olarak yerine getirmektedir. Ancak kuluçka süreci doğal akışına bırakıldığında tavuk başına yıllık olarak elde edilen civciv sayısı düşük kalmaktadır. Kuluçka makinesi ile hem süreç kontrollü hale getirilmekte hem de kuluçka sürecinde tavuğa ihtiyaç duyulmadığı için tavuğun yumurtlamaya devam etmesi sağlanarak süreden tasarruf edilmektedir.

Eğer hobi için veya profesyonel şekilde kullanmak için 1. sınıf bir kuluçka makinesi arıyorsanız aşağıdaki linke göz atabilirsiniz:

https://www.ayyildizkulucka.com/kulucka-makinesi/kombine-kulucka-makineleri-c-72

Kuluçka Makinesi Nasıl Kullanılır?

Tavuk gibi kanatlılar yumurtladıkları zaman içgüdüleri sayesinde kuluçka döneminde sürekli olarak yumurtalarla ilgilenirler. Annelik, tavuklar için büyük bir sorumluluktur. Anne tavuk görevini gerektiği şekilde yerine getiremediğinde civcivlerin yumurtadan çıkmaları mümkün olmayabilir.

Yumurtaların kuluçka süresi çok önemli olduğundan dolayı tavuk besleyicileri genelde doğal kuluçka süresi yerine makinelerle gerçekleştirilen yapay kuluçka süreçlerini tercih etmektedir. Bunun içinse kuluçka makineleri tercih edilmektedir. Bu sayede yıllık olarak elde edilen civciv sayısında önemli bir artış sağlanmaktadır.

Kuluçka makinesi kuluçka sürecine oldukça yardımcı bir cihaz olmakla birlikte makineyi kullanırken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Kuluçka makinesi kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

1. adım: Kuluçka makinesinin kurulması

Kuluçka makineleri kapasitelerine göre piyasada çeşitli modellerde bulunabilmektedir. En gelişmiş modellerde yumurtaları yerleştirdikten sonra 21 gün boyunca makineyi açmanız gerekmez. Daha basit modellerde ise yumurtaları her gün düzenli olarak çevirmek ve yumurtaları düzenli olarak kontrol etmek gerekebilir.

Makinenin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, temel bir kuluçka makinesinin sahip olması gereken özellikler genel olarak şu şekildedir:

  • Sıcaklık: Yumurtaların kuluçka dönemine göre 37,2 ila 37,7°C sıcaklıkta tutulması gerekir. Sıcaklığın yalnızca birkaç saatliğine daha yüksek veya daha düşük olması, embriyonun ölmesine yol açabilir.
  • Nem: Nem seviyelerinin ilk 18 gün yüzde 50 civarlarında olması gerekir. Kuluçka dönemi sonlanmadan önceki birkaç gün ise nemin yüzde 65 ila 75 civarlarına çıkarılması gerekir.
  • Havalandırma: Yumurtaların kabukları gözenekli olduğu için kabuktan içeri oksijen girerken dışarı karbondioksit çıkar. Bu nedenle kuluçka makinesinde embriyoların nefes alabilmesi ve temiz havanın dolaşabilmesi için deliklere ya da havalandırma sistemine sahip olması gerekir.

Sıcaklık, nem ve havalandırma sistemleri genelde makine ne kadar pahalı olursa o kadar otomatik hale gelmektedir. Kaliteli bir termometre ve higrometre (nem ölçüm cihazı), kuluçka sürecindeki en önemli araçlardır. Bu nedenle alacağınız makinenin ölçüm cihazlarının özelliklerine dikkat etmelisiniz.

Kuluçka makinesinde dikkat edilmesi gereken özelliklerden bir diğer ise yumurtaların otomatik olarak çevrilmesidir. Gelişmiş makineler, otomatik çevirme sistemine sahiptir. Ancak makineniz otomatik çeviriciye sahip değilse yumurtaları belli aralıklarla sizin çevirmeniz gerekeceğini unutmamalısınız.

2. adım: Yumurtaların yerleştirilmesi

Horozunuz varsa yumurtalarınızın çoğunluğu döllenmiş olacaktır. Döllenmiş yumurtaları yumurtlamadan kısa bir süre sonra toplamalı ve kuluçka makinesine yerleştirmelisiniz. Yumurtalar, taşıma sırasında meydana gelen sıcaklık ve nem değişimlerinden etkilenebileceği için yumurtalar ile kuluçka makinesi arasındaki mesafenin çok fazla olmamasına dikkat etmelisiniz.

Kuluçkaya yerleştireceğiniz makinelerin temiz ve düzgün şekilli olmasına özen göstermelisiniz. Ancak yumurtaları temizlememelisiniz. Embriyolar, ani hareketlere karşı duyarlı olduğundan yumurtaları nazikçe taşımalısınız. Yumurtaları taşımadan önce bakteri bulaşmasını engellemek için ellerinizi iyice yıkamalısınız.

Yumurtaların toplanıp hemen makineye konması ideal olsa da yumurtaları kısa bir süreliğine yumurta kartonunda da bekletebilirsiniz. İdeal sıcaklıkta ve yüksek nemli ortamlarda yumurtaları on güne kadar bekletmek mümkündür. Ancak bu süreçte yumurtanın sivri tarafının aşağı doğru baktığından emin olmalısınız.

3. adım: Kuluçkanın başlatılması

Kuluçka başladıktan sonra yumurtanın çatlaması ve civcivin çıkması yaklaşık 21 gün sürer. Yumurtaları makineye yerleştirmeden önce ısı kaynağını açmalı ve 24 saat boyunca makineyi çalıştırmalısınız. Nem ve sıcaklıkta ani dalgalanmalar olmaması için gerekli ayarlamaları yapmalısınız.

Kuluçka makinesi düzgün bir şekilde çalışıyorsa tek yapmanız gereken şey, civcivler yumurtadan çıkana kadar makineyi korunaklı bir yerde tutmaktır. Nemin yeteri kadar yüksek olması için ara sıra su eklemeniz gerekebilir. Yumurtaları kendiniz çevirmeniz gerekiyorsa yumurtaların her iki tarafına farklı işaretler koymalı ve yumurtaları günde en az üç kez yavaşça çevirmelisiniz.

Yumurtaları çevirmenin nedeni, embriyonun yönünü değiştirmek ve zara yapışmalarını önlemektir. Yumurtaları 18. güne kadar çevirmeye devam etmeli ve daha sonrasında kuluçka süresi bitene kadar yumurtaları kendi halinde bırakmalısınız.

4. adım: Yumurtaların çatlaması

Civcivler yumurtadan çıkmadan önceki son günlerde yumurtaların kendi başlarına hareket etmeye başladıklarını görebilirsiniz. Zamanı geldiğinde civcivler yumurtanın ucunda delik açacak ve ilk nefeslerini alacaktır. Yumurtadan çıkan civcivlerin 6 ila 12 saat kadar dinlenmeleri normaldir. Ancak yumurtadan çıkmaya çalışan civcivler açısından zararlı olabileceği için civcivlere bu süreçte yardımcı olmamalısınız.

Civcivlerin yumurtadan çıkmasına yardımcı olmaya çalışırsanız, henüz kurumamış damarlar nedeniyle kabuk civcivlere yapışabilir. Kabukların çekilmesi ise civcivlerin ölümcül derecede yaralanmalarına neden olabilir. Bir civcivin yumurtadan çıkması yaklaşık olarak 5 ila 7 saat sürse de bu sürenin 24 saate kadar çıkabileceğini unutmamalısınız.

Civcivler yumurtadan çıktıktan sonra makineyi açmak için acele etmemelisiniz. Öncelikle tüm civcivlerin çıktığından emin olmalı ve tüylerinin kurumasını beklemelisiniz. Tüm civcivler hazır olduktan sonra kuluçka makinesini açmalı ve yeni yumurtaları yerleştirmeden önce makinenin tüm parçalarını iyice temizlediğinizden emin olmalısınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.