Kudüs tasarısının ABD'nin tehditlerine rağmen BM'de kabul edilmesi

Kudüs tasarısının ABD'nin tehditlerine rağmen BM'de kabul edilmesi

El-Ezher'den, Trump'ın Kudüs kararını eleştiren tasarının BM Genel Kurulunda kabul edilmesinden memnuniyet duyulduğu yönünde açıklama yapıldı

KAHİRE (AA) - Mısır'daki El-Ezher Kurumu, Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren tasarının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Ezher'den yapılan açıklamada, söz konusu kararın, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına karşı çıkıp uluslararası iradeyi ortaya koyduğuna, uluslararası hukuka aykırılığından dolayı iptal edilmesinin kaçınılmaz ve insan haklarına aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, ABD'ye kararını geri çekmesi ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması başta olmak üzere BM'nin kuruluş ilkelerine bağlı kalması çağrısı yapıldı.

Mısır Temsilciler Meclisindeki Arap İşleri Komitesi de yaptığı açıklamada, söz konusu gelişmeden memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Açıklamada, BM'de alınan karar, "ABD'ye ve yardımları kesme tehdidinde bulunan Başkan Donald Trump'a indirilen bir tokat" olarak nitelendirildi.

Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulunda ABD'nin tehditlerine rağmen 9'a karşı 128 oyla kabul edilmiş, oylamada 35 ülke ise çekimser kalmıştı.

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :