Kosova AB ile vize serbestisi için sonbaharı bekliyor

Kosova AB ile vize serbestisi için sonbaharı bekliyor

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Yağcılar:- "Kosova olarak tüm şartları yerine getirdik. Karadağ ile sınır anlaşması ve yolsuzlukla mücadele şartları kaldı. Kosova'ya sonbahar sonlarında vize serbestisinin verileceğini tahmin ediyoruz"- "Arzumuz Türkiye'nin de

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Karadağ ile sınır anlaşması ve yolsuzlukla mücadele şartları hariç AB ile vize serbestisi için tüm şartları yerine getirdiklerini belirterek, "Kosova'ya sonbahar sonlarında vize serbestisinin verileceğini tahmin ediyoruz." dedi.

AB ile üyelik müzakereleri devam eden Kosova'nın devlet memurlarının hakları ve eğitimi konularından sorumlu olan Bakan Yağcılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB Komisyonu'nun mayıs ayında Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Kosova vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldığını ancak bazı şartlar getirdiğini anımsattı.

Bunların Karadağ ile sınırların yeniden belirlenmesi anlaşması ve yolsuzlukla mücadele olduğunu dile getiren Yağcılar, "Kosova olarak tüm şartları yerine getirdik. Karadağ ile sınır anlaşması ve yolsuzlukla mücadele şartları kaldı. Bunları da en kısa sürede yerine getireceğiz. Bu konuda Avrupa'nın biraz daha yapıcı ve yardımcı olmasını bekliyoruz. Diğer devletlere bakıldığında Kosova'dan vize muafiyeti konusunda çok daha fazla şart istenmişti. Bunların hepsini yerine getirdik. Kosova'ya sonbahar sonlarında vize serbestisinin verileceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Kosova'nın AB üyelik sürecine önem verdiğini söyleyen Yağcılar, "Kosova'nın yolu Avrupa Birliği'dir. Kosova Avrupa'dadır ve Avrupa değerleriyle ilerlediğini hepimizi biliyoruz" dedi.


- "Türk iş adamlarından daha fazla yatırım talep ediyoruz"

Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle ilgili ise Yağcılar, "Arzumuz Türkiye'nin de AB'ye ve vize serbestine dahil olmasıdır. Türkiye'nin bugüne kadar vize serbestisini alması gerekirdi." diye konuştu.

Yağcılar, ekonomik güç ve kalkınan bir devlet olarak Türkiye'nin vize serbestisini hak eden bir ülke olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Kosova ve Türkiye ilişkileri konusunda da Yağcılar, Kosova'ya sunduğu desteklerden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu anımsatan Yağcılar, Türk iş adamlarının Kosova'nın kalkınmasında büyük katkılarının bulunduğunu dile getirdi.

Ticaret, sağlık, eğitim ve çeşitli alanlardaki ilişkilerin her geçen gün daha da geliştiğine dikkati çeken Yağcılar, "Türk şirketleri yatırımlarıyla Kosova'nın istihdamının arttırılmasına ve kalkınmasına yardım oluyor. Türk iş adamlarının Kosova'ya daha fazla yatırım yapmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler