Konyalı Mehmed Vehbi Efendi'nin İsrail Büyükelçisine attığı hadis şamarı

Konyalı Mehmed Vehbi Efendi'nin İsrail Büyükelçisine attığı hadis şamarı

Konyalı Türk Alim Mehmed Vehbi Efendi'nin, İsrail devletinin kuruluşunu ve "Yeryüzünde Yahudi Kalmayacak" hadisini nasıl yorumladığına dair dikkat çekici hikayesi.

İsrail Devleti'nin Kuruluşu ve İlk Büyükelçi

Türkiye, İsrail devletinin kuruluşunda erken tanıyan ülkelerden biri olmuştu. İlk İsrail büyükelçisi Ankara'ya gelir gelmez, en saygın alimlerle görüşmek istemişti. Yol göstericiler, Hülasatü'l Beyan tefsirinin yazarı Konyalı Mehmed Vehbi Efendi'yi işaret etti.

Görüşme gerçekleştiğinde, büyükelçi kendini "Peygamberin Buhari'de anlatılan bir hadis-i şerifine göre, 'Yeryüzünde Yahudi kalmayacak' dediğini hatırlatmıştı. "Yeryüzünde bir tek Yahudi kalmayacak. Hatta bir taşın arkasına bile gizlense, taş dile gelip söyleyecek" demişti. "Bak, biz devlet kurduk" diye övünmüştü.

"Yeryüzünde Yahudi Kalmayacak" Hadisinin Yorumu

Mehmed Vehbi Efendi ise düşünce dolu bir ifadeyle karşılık verdi. "Ben Buhari'yi tercüme ettim ve bastırdım. O zaman o hadisi tercüme ederken epeyce düşündüm. 'Ya Rasûlallah, böyle böyle diyorsun. Yani yeryüzünde Yahudi kalmayacak diyorsun. Ya Rasûlallah! Biz bir Yahudi avına çıksak nerede bulalım biz bunları? Birisi Alaska'da, birisi Afrika'da, birisi Amerika'da, birisi Japonya'da. Millet bunları avlamakla bitiremez Ya Rasûlallah' diye çok düşündüm. Ne zaman ki, siz İsrail'de devlet kurdunuz. Onu radyodan haber olarak dinleyince seviniverdim; 'Yâ Rasulullah dediğin çıkıyor. Bunlar dünyanın her tarafındaki Yahudiler'i oraya toplayacaklar."

İsrail Devleti ve Hadimin Keklik Avı Analojisi

Mehmed Vehbi Efendi, bu görüşme sırasında İsrail devletini, Hadim'deki keklik avına benzetmişti. "Bizim Hadim'de keklik avı yapılır. Özellikle bu Eylül, Ekim, Kasım aylarında olur. Dağın her tarafında keklikler sabahleyin uyanınca, kuşluk vaktine kadar karınlarını doyururlar. Zaten bütün nebatat da daneye dönüşmüştür. Çok susarlar. Ve dağların belirli yerlerinde su birikintileri var. Oralara koşuşurlar. Avcı da bir gün evvel suyun başına küme kurar. Yani ağaç dallarından meydana gelen gizlenecek bir yer kurar. Oraya geceden gelir oturur; ve keklikler kuşluk vakti suyun başında toplanırlar. Bir tetik çekti mi en az beş tane altı tane düşer. Siz dünyanın her tarafından İsrail'e bir toplanın bakalım. Biz de silahlarımızı alıp yallah deyip yürüdük mü sizleri hazır bulalım. Dünyayı dolaşmayalım" demişti.

28 Mart 1949'da Türkiye İsrail'i resmen tanıdı. İsrail'i tanıyan, halkı Müslüman ilk ülke Türkiye oldu.. Mehmed Vehbi Efendi 27 Kasım 1949 tarihinde vefat etti..

Bu olağanüstü hikaye, İsrail devletinin kuruluşunu ve bir hadis metniyle nasıl yorumlandığını gösteriyor. İsrail'in kuruluşunun İslam dünyasında nasıl bir etki yarattığı ve Konyalı Vehbi Efendi'nin bu konudaki düşünceleri dikkate değerdir.

Kaynak: Mahmut Toptaş, Kur'an-ı Kerim Şifa Tefsiri, Cantaş Yayınları: 1/161'den ve 8/200-204'den hülasa ederek naklettik. (Salih Okur)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.