Konyalı genç mucit, spordan elektrik üretti

Konyalı genç mucit, spordan elektrik üretti

Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören Abdullah Arda Efe, spor salonunda boşa harcanan enerjiyi değerlendirmek için geri dönüşüm malzemeleriyle kondisyon bisikletinde elektrik üretti.

Konya'nın yetenekli gençlerinden Abdullah Arda Efe, Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim görmekte. Spor salonunda geçirdiği zamanlarda, kondisyon bisikletinde harcanan enerjinin boşa gitmesine tanık oldu. Bu durumu fark eden Abdullah Arda Efe, harekete geçerek bir çözüm bulmaya karar verdi.

Konyalı genç mucit, spordan elektrik üretti

Öğretmenlerinden edindiği bilgiyi ve sınıf arkadaşlarının desteğini alarak harekete geçen Abdullah Arda Efe, kondisyon bisikletinde harcanan enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmeyi başardı. Evde hazırladığı projede, çamaşır makinesi motoru gibi geri dönüşüm malzemelerini kullandı. Projesini öğretmenlerine sunduktan sonra birlikte çalışarak bu fikri hayata geçirdiler.

Abdullah Arda Efe, projesi hakkında, "Spor salonunda hareket enerjisinin boşa gittiğini fark ettim. Okulda gördüğümüz derslerde hareket enerjisinin elektrik enerjisine çevrilebileceğini öğrenmiştik. Bu bilgiyi kullanarak böyle bir proje yapabileceğimi düşündüm. Hem spor yaparken hem de elektrik üretebilmek çok heyecan verici bir fikirdi" dedi.

Konyalı genç mucit, spordan elektrik üretti

Ürettikleri elektrik enerjisini depolayabilen Abdullah Arda Efe ve arkadaşları, bu enerjiyi istedikleri gibi kullanabiliyorlar. Telefonlarını şarj etmekten tutun da televizyonlarını çalıştırmaya kadar birçok amaç için bu elektriği kullanabiliyorlar. Abdullah Arda Efe'nin sınıf arkadaşı Baki Yıldırım, projede kullanılan malzemeleri ve elde edilen sonuçları detaylandırarak, projenin ne kadar verimli olduğunu ortaya koydu.

Proje, öğrencilerin üretime katılmasını teşvik etmenin ve özgüvenlerini artırmanın önemli bir örneği olarak öne çıkıyor. Endüstriyel Otomasyon Teknik Alanı Öğretmeni Atölye Şefi Mehmet Ali Yılmaz da, öğrencilerin bu tür projelerle uğraşmalarının eğitim açısından değerli olduğunu belirtiyor.

Konyalı genç mucit, spordan elektrik üretti

Konya'da gerçekleştirilen bu başarılı proje, gençlerin yaratıcılığının ve bilgi birikiminin toplumsal faydaya nasıl dönüştürülebileceğini gösteriyor. Abdullah Arda Efe ve ekibinin bu çalışması, çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyacı vurgularken, aynı zamanda gençlerin potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu da gözler önüne seriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.