Konya'da Osmanlı’dan günümüze vazgeçilmez lezzet 'küflü peynir'in faydaları neler?

Konya'da asırlardır vazgeçilemeyen lezzet 'küflü peynir' yurt içi ve yurt dışından da talep görüyor. Osmanlı döneminde savaşan askerlere zindelik için yedirilen ve kılıç yaralarının tedavisi için kullanıldığı kayıtlara geçen yeşil peynirin fiyatı da makul

Konya yemek kültürünün vazgeçilmezlerinden olan 'küflü peynir' doğal olması ve içerdiği minerallerle şifa deposu. Osmanlı döneminde savaşan askerlere zindelik için yedirilen ve kılıç yaralarının tedavisi için kullanıldığı kayıtlara geçen "küflü peynir" olarak bilinen tescilli "yeşil peynir", günümüzde de ilgi görmeye devam ediyor.

Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez lezzet: "Küflü peynir"

Türk mutfağının önemli kahvaltılık besinlerinden olan küflü peynir, lezzeti ile dünya mutfağında da sıklıkla tüketiliyor. Osmanlı döneminde savaşan askerlere zindelik için yedirilen ve kılıç yaralarının tedavisi için kullanılan lezzet, günümüzde de "yeşil peynir" olarak tescillenerek tüketilmeye devam ediyor. Halk dilinde küflü peynir olarak bilinen bu lezzet, yaklaşık 6 aylık bir üretim sürecinden sonra sofralara geliyor.

Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez lezzet: "Küflü peynir"

"JAPONYA'DAN, AMERİKA'DAN ZİYARETE GELENLER TADIP ÇOK BEĞENİP ALIYORLAR"

Konya'nın halk arasında Kadınlar Pazarı olarak meşhur olan Melike Hatun Çarşısı'nda esnaf olan Fatih Canfeda, "Yerli peynir küflüsü var, bunun içinde doğu yöresinden gelen peynirleri küflendiriyoruz. Yerli peynir küflüsünü satıyoruz biz. Sezonda 4 ile 5 bin ton arasında peynir yapılıyor Konya'da. Türkiye'de ise 13-14 ile peynir gidiyor. İstanbul'da bulunan en lüks lokantalara peynir gönderiyoruz. Yurt dışında olan müşterilerimiz oluyor. Japonya'dan, Amerika'dan ziyarete gelenler tadıp çok beğenip alıyorlar. Fransa'nın meşhur peyniri var, kilosu 800 lira, biz burada bu peyniri 130 liraya satıyoruz. Onlar da şaşırıyor. Süzme peynirler sağlığa faydalı değil, peynir suyundan yapılıyor ama bu peynir köylerden toplanan peynirlerle yapılıyor. Katkı maddesi olmadan toplanan doğal peynirler getiriliyor, daha sonra çekilip çuvallara basılıyor ve olgunlaşma sürecine bırakılıyor" dedi.

Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez lezzet: "Küflü peynir"

"BU PEYNİRLER DOĞAL KÜF, YAKLAŞIK 2 AYDA KÜFLENİYOR"

Peynirin Konya halkı tarafından da her zaman ilgi gördüğünü aktaran Canfeda, "Eskiden sadece kış aylarında tüketiliyordu ama o sezon bitti. Artık yaz kış tüketiliyor. Kışın bir nebze daha çok tercih ediliyor. Benim iki çocuğum var, bu çocuğumdan birisi kaşar peyniri ile tost değil küflü peynir ile tost tüketiyor. Genç müşterilerimiz de bu şekilde tüketiyor. Buraya gelen müşterilerimiz beyaz peynir ve küflü peyniri kesinlikle alıyor. Bu peynirler doğal küf, yaklaşık 2 ayda falan küfleniyor. Evde dolaba koyup küflenen peynirlerden değil, gıda mühendislerinin takibinde küflendiriyoruz. Peynirlerimiz olgunlaştıktan sonra mühendis arkadaşlarımızın kontrolü eşliğinde satışa sunuluyor. Fiyatlarımız ise şu anda 120 ile 130 lira arasında değişiyor" diye konuştu.

Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez lezzet: "Küflü peynir"

"FARKLI İLLERDEN KÜFLÜ PEYNİR ALMAYA GELENLER OLUYOR"

Konya genelinde yeşil peynirin birçok alanda kullanıldığını anlatan yeşil peynir satıcısı Salih Batan, "Yavaş yavaş gençler de alışmaya başladı. Eskiden kimse bakmazdı, şimdi ilgi görmeye başladı. Farklı illerden küflü peynir almaya gelenler oluyor. Fiyatlar Konya'da 130 lira. Bu peynir diğerlerine göre biraz farklı. Çuvallara basılıyor. Keski ile bölünmesinin ardından 1 ay dinlenmeye bırakılır. Soğuk havada yeşilleniyor, doğal yeşilleniyor" şeklinde konuştu.

Küflü peynir almaya gelen Ahmet Karabacak, "Küflü peynir penisilin görevi yapıyor. Yıllardır tüketiyoruz. Diğer peynirlerden de tüketiyoruz ama yeşil peynirin yeri başka" dedi.

Küflü peynir tüketen Ali Altay, "Ben yurt dışında yaşıyorum, geldikçe alıyorum. Hollanda'da yaşıyorum, oraya bile götürüyorum küflü peyniri. Yurt dışında yok. Ben bu lezzeti küçüklüğümden beri tüketiyorum. Ben çok seviyorum ama kendi çocuklarım küflü diye yemiyor" ifadelerini kullandı.

Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez lezzet: "Küflü peynir"

KÜFLÜ PEYNİRİN FAYDALARI!

Abdülhamid Han'ın 4. kuşaktan torunu Nurhan Osmanoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Kanunî Sultan Süleyman, kış aylarında sefere çıkan askerlerine hastalanmasınlar diye küflü peynir yediriyordu. Ayrıca antibiyotik bulunmadan önce askerlerin yaralarına küflü peynir sürüldüğü tarihî kayıtlarda geçiyor.

Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez lezzet: "Küflü peynir"

İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücut için güçlü bir antibiyotik olan küflü peynir, düzenli tüketildiğinde vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hâle getiriyor.

Bütün süt ürünlerinde olduğu gibi kalsiyum açısından zengin olan küflü peynirler, kemik ve eklemlere büyük fayda sağlıyor. Küflü peynir düzenli olarak yenildiğinde ağızda oluşan yaraları da iyileştiriyor. Romatizma ve kemik erimesi gibi rahatsızlıkların önüne geçiyor.

Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez lezzet: "Küflü peynir"

Peynir küfü, tıpkı penisilin etkisi gösteriyor. Bilindiği gibi, İskoçyalı bilim adamı Alexander Fleming, 1700'lü yıllarda küflenen kapları yıkarken birinde küfün çevresinde bakteri büyümediğini görmüş, bu maddeyi küften ayırarak ona “penisilin” adını vermişti.

Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez lezzet: "Küflü peynir"

Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez lezzet: "Küflü peynir"

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.