Konya'da beyin yakan soru: Etliekmeği lokantada yemek daha mı ucuz yoksa iç götürmek mi?

Konya'da beyin yakan soru: Etliekmeği lokantada yemek daha mı ucuz yoksa iç götürmek mi?

Konya’nın vazgeçilmez lezzetlerinden etliekmek, artan fiyatı ve yine artan hamur fiyatı yüzünden alışkanlıklar listesinden çıkmak üzere. Peki etliekmek nasıl hesaplı yenebilir? İşte hesaplama ve karşılaştırma.

Sadece Türkiye’de değil belki de dünyada nam salan etliekmeğin fiyatı aldı başını gidiyor. Bazı müesseselerde fiyatı 40 liraya çıkan etliekmeği müşterisine en ucuz satan işletmeler bile 30 liradan aşağı fiyat talep etmiyor.

Konya’da fırına iç götürerek etliekmek yaptırmanın maliyeti de arttı. Fırınlarda hamur fiyatı 4 liraya çıktı. Peki şu anda hangisi daha hesaplı? İç götürüp etliekmek yaptırmak mı yoksa içi fırından olan etliekmek mi?

KONYA’DA 3 BİN ETLİEKMEKÇİ VAR

Her ne kadar şehrin lezzeti olsa da etliekmeğe farklı yorum katan, fiyatında indirim yapabilen, kara fırın olarak tabir edilen fırına sahip olan aynı zamanda lahmacun ve fırın lezzetlerini müşterisine sunabilen Konya’da kayıtlara geçen 3 binin üzerinde işletme bulunuyor.

LOKANTADA ETLİEKMEK YEMEK

Herhangi bir lokantaya gidip tek etliekmek yemenin maliyeti ortalama 30 lira. Yanında bazı yeşillikler ve farklı mezeler de ikram olarak veriliyor. 4 kişilik bir grubun lokantada tek etliekmek yemek için gittiğinde harcayacağı miktar 120 lira olarak ortaya çıkıyor.

FIRINA İÇ GÖTÜRMEK DAHA MI HESAPLI?

Etliekmeğin ana maddesi kıymanın Konya’daki kasaplarda fiyatı oldukça değişken. Kaliteli bir etten çıkan kıymadan etliekmeğin maliyeti artabilir. Diğer taraftan hamur sayısını artırıp yani etliekmeğin içini azaltıp sayıyı artırmak da maliyete önemli etki yapabilir. Her durumda etliekmeğin maliyetini artıran 2 ana ürün olan kıyma ve hamura zam gelmiş durumda.

Etliekmek içini kendimiz yaparsak maliyeti nasıl hesaplayabiliriz?

10 ETLİEKMEK İÇİN MALZEMELER

1 kilo kıyma: 80 TL

0,50 kilo domates: 7,50 TL

0,30 kilo yeşil biber: 8,00 TL

Baharat, maydonoz vs: 3,00 TL

10 etliekmek hamuru (4,00 TL’den): 40 TL

Toplam maliyet: 138,50 TL

Tek etliekmek fiyatı: 13,80 TL

Not: Malzemelerin miktarları değişken olabilir.

Bu hesaplamaya göre lokantada yenen etliekmekle fırına iç verilerek yapılan etliekmek arasında yarıdan fazla fiyat farkı olduğu görülüyor.

Tabii bu maliyete verilen emek, fırının ikamete uzaklığında yakılan araç yakıtı, mezeler-yeşillikler gibi maliyetler eklenmedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.