Konya’da ahilik kültürü haftası kutlanıyor

Konya’da ahilik kültürü haftası kutlanıyor

Konya’da Ahilik Kültürü Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor

Kutlamalar Atatürk Anıtı’na çelenk koyulmasıyla başladı. Daha sonra Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) binasındaki kutlama programına geçildi. Programa, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur, Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İsmail Turan, kurum müdürleri ve esnaf temsilcileri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, Ahilik felsefesinin insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüst olmayı, meslek ahlakına saygıyı, hak ve hukuka uymayı, saygılı, cömert ve güler yüzlü olmayı esas aldığını söyleyerek, “Ahilikte, insan sistemin ortasına oturtulmuş olup her şey onun dünya ve ahiret mutluluğu esas alınarak şekillendirilmiştir. Ahi her şeyden önce yaşayan hayatın insanıdır. Üretkendir. Üretmek ahi için olmazsa olmaz bir değerdir. Üretmek, ne pahasına olursa olsun kazanmayı değil, işçi, işveren ve müşteri arasındaki insani ve adil dengeleri göz ardı etmeyen paylaşım demektir” dedi.

"GELECEK NESİLLERE AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ AŞILAYALIM"

Artık esnaf ile direkt olarak muhatap olunamadığını söyleyen AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ise, “Kredi kartları, taksitlendirme ya da internet üzerinden alışverişle çağımız çok farklı bir gidişat içinde. Ben diliyorum ki yeni gelen nesillere Ahilik kültürünü, insani değerleri, olması gereken değerleri ve inancımızın gereği değerleri çocuklarımıza aşılayalım” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Muammer Erol, Yılın Ahisi seçilen ve programa katılamayan berber esnafı Bekir Tozan’ın plaketini Konya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok’a verdi. Program, Ahilik’te kalfalığa geçişi temsil eden “Şed Kuşatma” töreni ile sona erdi.