Konya Ovası için doğru ilaçlama ve sulama önerisi

Konya Ovası için doğru ilaçlama ve sulama önerisi

Konya Ovası'nda 2023 hububat sezonunda beklenen yağışlar düşük olsa da, Nisan ayındaki yağmurlarla rekolte artışı yaşanıyor. Ziraat Mühendisleri, doğru ilaçlama ve sulamanın önemini vurguluyor.

Konya Ovası'nda, 2023 yılı hububat sezonu, Nisan ayındaki yağışların etkisiyle beklenenin üzerinde bir rekolteyle kayıtlara geçti. Yağışlar, hububat ürünlerinde verim ve kalitenin artmasına katkı sağladı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, hububat alanlarında başlayan başaklanma döneminde devam eden yağışların hasat sezonunda verim kaybını önleyebileceğini belirtti.

Konya Ovası için doğru ilaçlama ve sulama önerisi

Kırkgöz, çiftçilerin ot ilaçlarını kullanma dönemine geçtiğini ve hastalık kontrollerinin başladığını ifade etti. Yağışların beklendiği düzeyde olmamasına rağmen, kıraç alanlardaki ürünlerde rekolte beklentisinin arttığını dile getirdi. Özellikle sapa kalkma döneminde doğru zamanında ilaçlama ve sulamanın önemine dikkat çeken Kırkgöz, hastalık kontrolünün hayati önem taşıdığını vurguladı. Sarı pas ve kök çürüğü gibi hastalıkların kontrolü için zamanında müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.

Konya Ovası için doğru ilaçlama ve sulama önerisi

Kırkgöz ayrıca, yeraltı su kaynaklarında yaşanan ciddi çekilmelere ve sulama periyotlarına dikkat çekerek, çok sulamanın hastalıklara davetiye çıkarabileceğini dile getirdi. Çiftçilere haftalık olarak arazilerini kontrol etmeleri ve sulama programlarını buna göre ayarlamaları çağrısında bulundu.

Konya Ovası için doğru ilaçlama ve sulama önerisi

Sonuç olarak, Konya'da hububat üretiminde verimliliği artırmak için doğru zamanlama ve yöntemlerin kullanılmasının önemine vurgu yapıldı. Hububat sezonunun başarılı geçmesi için çiftçilere ilaçlama ve sulama konusunda dikkatli olmaları tavsiye edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.