Konya, istihdam şampiyonu şehirler arasında 8. sırada

Konya, istihdam şampiyonu şehirler arasında 8. sırada

34 milyonu aşkın işgücüyle Avrupa'nın en büyük ikinci işgücü unvanına sahip Türkiye'nin istihdam şampiyonu illeri incelendi. Konya, istihdam oranıyla listenin sekizinci sırasında yer aldı.

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından derlenen verilere göre, 34 milyonu aşkın işgücüyle Avrupa'nın en büyük ikinci işgücüne sahip. İstanbul, hem iş imkanları hem de istihdam yoğunluğu açısından öncü konumda bulunurken, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Adana, Konya, Mersin, ve Gaziantep gibi şehirler de sırasıyla istihdam liderleri arasında yer aldı.

Online İngilizce kursu sağlayan Preply'nin İŞKUR verilerinden elde ettiği bilgilere göre, Türkiye genelinde 2022 yılında 1 milyon 395 binden fazla işe yerleştirme gerçekleştirildi. Bu rakamın özel sektörde yaklaşık 1,38 milyon, kamuda ise 17 bin olduğu kaydedildi. İstanbul, 2022 yılında 105 binin üzerinde istihdam sağlayarak bu alanda zirveye yerleşti. Şehirdeki ekonomik büyüme, iş açığının 2,31 milyona ulaşmasına katkı sağladı.

Araştırma, Türkiye'deki iş açığının en yoğun olduğu sektörlerin başında yüzde 28,5 ile imalat, yüzde 21,4 ile toptan ve perakende ticaretin geldiğini gösterdi. Bu sektörlerin, Türkiye'nin üretim, sanayi ve ticaret alanındaki yükselen potansiyeliyle bağlantılı olduğu belirtildi.

Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "İşverenlerin beklentileri, Türkiye'de en çok istihdam artışının bilgi ve iletişim sektörlerinde olacağını öngörüyor. Dönüşen ekonomi ve gelişen teknoloji, Türkiye'de geleceğin mesleklerine yönelik bakışını da değiştiriyor. Yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, çağrı merkezi müşteri temsilcisi gibi mesleklerde iş imkanlarının yoğun olduğu görülürken, yeni sektör ve iş alanlarında ise elektrikli otomobil ustası, büyük veri analisti, siber güvenlik personeli gibi meslekler öne çıkıyor" dedi.

Küreselleşme ve uluslararasılaşmanın etkisiyle iş dünyasının beklentilerinin değiştiğini vurgulayan Sivişoğlu, işverenlerin yabancı dil ve iletişim becerisi gibi yetkinliklere daha fazla önem verdiğine dikkat çekti. İfade kabiliyeti ve yabancı dilin, iş arayanlar için kritik bir avantaj olduğunu belirten Sivişoğlu, bu bağlamda Preply olarak 50 dilde 32 binden fazla öğretmenle yabancı dil öğrenimini kolaylaştırdıklarını ve iş dünyasının taleplerine uygun eğitim imkanları sunduklarını ifade etti.

Türkiye'nin en az nüfuslu illeri arasında yer alan Ardahan, Bayburt, Gümüşhane, Kilis gibi iller ise istihdam ve iş açığı açısından sıralamada sonlarda konumlandı.

Bu veriler, Türkiye'deki iş arayanlara, işverenlere ve kariyer planlaması yapanlara önemli ipuçları sunarken, geleceğin meslekleri ve iş trendleri konusunda da aydınlatıcı bir perspektif sunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.